Een gezond leven is zonder leidingwater niet mogelijk, maar als we er niet zorgvuldig mee omgaan maakt datzelfde leidingwater ons doodziek. De Expertgroep Sanitaire Technieken van de TVVL waarschuwt dat de kwaliteit van het leidingwater onder druk staat. Dat komt door de toename van de complexiteit van leidingwaterinstallaties in combinatie met energiezuinige woningen en gebouwen met moderne en duurzame verwarmings- en klimaatinstallaties.
Gevaar van opwarmen waterleidingen
In energiezuinige (woon)gebouwen, met daarin opgenomen verwarmingssystemen aangesloten op stadsverwarming, treden vaak hoge ruimtetemperaturen op in leidingschachten en ruimten daar omheen. Hoe hoger die gebouwen, des te groter die problemen. Drinkwaterleidingen in die schachten of in ernaast liggende meterkasten en ruimten warmen daardoor op. Die ongewenste opwarming kan in combinatie met een slechte doorstroming van waterleidingen tot bacteriegroei leiden, zoals van bepaalde soorten legionella.
Nieuwe ontwerprichtlijnen
In de praktijk blijkt dat lang niet alle tappunten van de uitgebreidere leidingwaterinstallaties regelmatig worden gebruikt. Dat komt ook door de veranderende samenstelling van huishoudens en de wisselende bezetting van andere gebouwen. Voor het voorkomen van ongewenste opwarming van leidingwater en het realiseren van goed doorstroomde leidingen, onafhankelijk van het gebruikersgedrag, zijn nieuwe ontwerprichtlijnen nodig. Het bouwproces moet eveneens veranderen. Daarin is voor de architect een nieuwe rol weggelegd. Die moet met het ontwerpen van woningen en gebouwen rekening gaan houden met 'koele' schachten en ook 'koele' stroken en vlakken in vloeren en plafonds waarin de waterleidingen kunnen worden aangebracht.
De expertgroep benadrukt dat die nieuwe richtlijnen voor de bouw- en installatiesector alleen niet voldoende zijn. Van veilige leidingwaterinstallaties kan, naast een goed ontwerp en correcte aanleg, slechts sprake zijn als deze ook goed worden beheerd en onderhouden. Daarvoor zijn de eigenaren zelf verantwoordelijk, en die kunnen dat door gekwalificeerde bedrijven, zoals BioLab, laten uitvoeren. De zorg voor de kwaliteit van leidingwater is in de wet- en regelgeving goed geregeld. Maar in de praktijk is dat nog lang niet overal het geval. Voor meer informatie over het beheer en onderhoud van de waterleidinginstallatie, kunt u contact opnemen met BioLab via 088 - 1900 900 of info@biolab.nl. Wij adviseren u graag.
Indien u geïnteresseerd bent in het gehele artikel, klik dan hier.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter