De Gezondheidsraad heeft in een adviesrapport geadviseerd om andere normen aan te doen voor de uitstoot van stikstof en fijnstof. Op dit moment worden de Europese normen gehanteerd. Volgens de Gezondheidsraad kan Nederland echter beter de normen van de Wereldgezondheidsraad (WHO) hanteren. Op den duur kan hier een flinke gezondheidswinst mee geboekt worden, aldus de Gezondheidsraad.
Indien Nederland besluit om de normen van de WHO te hanteren, zouden er nóg minder vuile deeltjes in de lucht mogen zitten. Dit heeft uiteindelijk een positief effect voor de gezondheid van de Nederlanders. Voor verschillende branches brengt dit echter flinke beperkingen met zich mee. Dit geldt voor bijvoorbeeld de scheepvaart, het wegverkeer, de landbouwsector en energiecentrales. Een saillant detail is overigens dat Nederland de op dit moment geldende Europese normen niet eens haalt.
Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, zegt verheugd te zijn met het adviesrapport. Van Veldhoven geeft aan dat het een terecht punt is dat de gezondheid van de Nederlandse bevolking prioriteit nummer één is binnen dit adviesrapport. ‘Een betere luchtkwaliteit is belangrijk bij het voorkomen van toekomstige gezondheidskosten en het zoveel mogelijk voorkomen van vroegtijdige sterfte’.
In december 2017 is er overigens een rechtszaak geweest over de schone lucht binnen Nederland. Milieudefensie is reeds in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter. De rechter oordeelde namelijk dat de Nederlandse staat niet verplicht is om de normen van de WHO te hanteren. ‘Iedereen heeft het recht om gezonde lucht in te ademen. De staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden. Daarom gaan we in beroep’, aldus Anne Knol van Milieudefensie.
Schonere lucht
In de afgelopen decennia heeft Nederland wel flinke stappen weten te zetten. De lucht is al behoorlijk schoner geworden. Belangrijkste factor hiervoor is de verminderde uitstoot van schadelijke stoffen door bedrijven en bij het wegverkeer. Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu geeft desondanks aan dat men nog steeds schade toegeëigend kan krijgen dankzij de slechte lucht. Tussen de 6.700 en 12.900 mensen overlijden per jaar vroegtijdig door uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide. De Gezondheidsraad is derhalve ook van mening dat deze twee schadelijke stoffen zo snel mogelijk beperkt dienen te worden. De Europese Commissie kan zich in die mening vinden. Men noemt de luchtkwaliteit binnen Nederland behoorlijk zorgwekkend. Het adviesrapport van de Gezondheidsraad is in ieder geval weer een stap in de juiste richting.
Luchtkwaliteit binnenmilieu
Ook in gebouwen en openbare ruimte is het belangrijk dat men gezonde lucht inademt. BioLab is gespecialiseerd in het meten van de luchtkwaliteit. Oplossingen worden naar aanleiding van de meetresultaten gericht toegepast, waarmee het risico op gezondheidsklachten en verhoogd ziekteverzuim wordt geminimaliseerd. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter