Het aantal meldingen door fabrikanten van voedsel dat besmet is, is in drie jaar tijd ruim verdrievoudigd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit liet weten dat in 2015 duizend meldingen van producten waarop ziekmakende bacteriën als salmonella en listeria zijn aangetroffen. Tot vorig jaar (2018) waren er ruim 3.200 registraties.
Uit angst voor represailles en een zeer slecht imago zijn producenten tegenwoordig eerlijk, merkt de NVWA. ,,Bedrijven zijn wettelijk verplicht hun voedsel waren regelmatig te controleren en als het foute boel is, moeten ze ons dat melden,” reageert Coen van der Weijden, microbioloog van de NVWA.
Coen van der Weijden laat weten dat er een strenge aanpak moet komen. Dit omdat er meerdere schandalen zijn zoals de listeria-besmetting in voorverpakte vleeswaren van producent Offerman in Aalsmeer. Het helpt dat de beoordelingen van slachthuizen sinds vorig jaar openbaar worden gemaakt. ,,Het is een stok achter de deur voor bedrijven om de voedselveiligheid te waarborgen.”
Coen van der Weijden speurt als een soort hoofdrechercheur naar besmettingsbronnen. Hij was nauw betrokken bij het oplossen van de listeria-uitbraak, wat 20 mensen erg ziek maakte en uiteindelijk 3 mensen deed overlijden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter