De Europese grenswaarden voor de luchtkwaliteit worden nog steeds door Nederland overtreden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft daarom een voorstel gedaan richting de provincies en gemeenten. Samen met de provincies en gemeenten moet de luchtkwaliteit snel verbeterd worden. Stientje van Veldhoven volgt hiermee het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.
In Nederland zorgen voornamelijk drukke en grote steden voor de overschrijding van de Europese grenswaarden. Ook op een aantal plekken rondom veehouderijen voldoet Nederland nog niet aan de gestelde Europese normen.
Gerichte maatregelen
In het bijgewerkte Samenwerkingsprogramma zijn ongeveer 100 extra maatregelen opgenomen. Dergelijke maatregelen hebben invloed op zowel de korte als op de lange termijn. Korte termijn maatregelen zijn bijvoorbeeld het herinrichten van drukke kruispunten. Lange termijn maatregelen zijn bijvoorbeeld het investeren in elektrische laadpalen voor auto’s. Ook vanuit het Rijk komt er een nieuwe wet met betrekking tot elektrische auto’s. Het doel is om houders van elektrische auto’s korting te geven op parkeertarieven in drukke steden.
Van Veldhoven zegt hierover het volgende: “We zijn continu bezig onze luchtkwaliteit verder te verbeteren en knelpunten uit de wereld te helpen. Het stopt dan ook niet wanneer we straks aan de Europese normen voldoen, want het kabinet streeft naar de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert. Gezonde lucht is van levensbelang.”
Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit
In Nederland werken Rijksoverheid en de centrale overheden al geruime tijd samen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit heeft daarbij één centraal doel; het voldoen aan de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof. Uit de rapportage van 2017 is gebleken dat het op de meeste plekken in Nederland goed gaat met de luchtkwaliteit. Alleen de plekken rondom drukke straten in 7 grote steden en rondom intensieve veehouderijen worden de grenswaarden nog overschreden.
Luchtkwaliteit meten
BioLab research & solutions is gespecialiseerd in het meten van de luchtkwaliteit. Denk hierbij aan een fijnstof meting. Heeft u het idee dat de luchtkwaliteit niet voldoet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter