Salmonella veroorzaakt een op drie voedselinfecties

Ongeveer een op de drie voedselinfecties die zich in 2018 in de Europese Unie hebben voorgedaan, werd veroorzaakt door een salmonellabacterie. Dit is een van de conclusies uit het rapport over trends en bronnen van zoönosen wat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en het Europees centrum voor ziektepreventie en -controle ECDC jaarlijks publiceren. Salmonella is erg gevaarlijk voor de mens haar gezondheid.

In 2018 lieten de lidstaten van de Europese Unie weten dat er maar liefst 5.146 uitbraken van voedselinfecties waren waarbij 48.365 mensen ziek werden. Ruim 1.581 uitbraken werden veroorzaakt door salmonella. Slowakije, Polen en Spanje waren de uitschieters binnen dit rapport. Besmette eieren waren de grootste veroorzakers van het salmonella bacterie. Een infectie met salmonella werd in 2018 in totaal 91.857 maal gerapporteerd.

Westnijlvirus

Humane infecties door campylobacter werden 246.571 maal gerapporteerd. De sterkste toename werd veroorzaakt door het westnijlvirus. Dit aantal liep op van 212 in 2017 naar 1.605 in 2018. In Italië, Griekenland en Roemenië werden veel mensen besmet. In Italië en Hongarije kwam het virus ook vaker voor bij paarden.

Shiga toxine-producerende E. coli (STEC) zorgde in 2018 in de Europese Unie voor 8.161 gerapporteerde humane infecties. Dit was 37 procent meer dan in 2017. Door de betere laboratoriumtechnieken was de bacterie veel makkelijker te tonen.

Ziekenhuisopname

Listeriabesmettingen kenden het hoogste aantal aandeel ziekenhuisopnames. In 97 procent was bij een dergelijke besmetting ziekenhuisopname nodig. In 2018 waren er binnen de Europese Unie 229 mensen overleden door een besmetting van het listeria virus. In totaal werden er vorig jaar 2.549 meldingen van listeria gedaan.

BioLab nieuws

  • 16 jan 2020

    RIVM: Mogelijke verspreiding van legionella via waterzuiveringsinstallaties

    donderdag 16 januari 2020
    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat dinsdag 14 januari op basis van 2 recente onderzoeken weten dat er rond de tachtig waterzuiveringsinstallaties in ons land mogelijk via de lucht het veel gevreesde bacterie Legionella verspreiden. De mensen die in de omgeving wonen en wer...
  • 13 jan 2020

    Belang van een Legionella beheersplan

    maandag 13 januari 2020
    Een legionella beheersplan wordt gemaakt op basis van een risicoanalyse. Een risicoanalyse kan op locatie worden uitgevoerd. In een Legionella beheersplan staan verschillende stappen die ervoor zorgen dat de kans op groei en besmetting van Legionella wordt voorkomen. Het Legionella beheersplan laat ...
  • 17 dec 2019

    Exxon in 1991: hoge CO2-prijs helpt uitstoot omlaag

    dinsdag 17 december 2019
    De enige manier om CO2 uitstoot tegen te kunnen gaan is een emissieheffing in te voeren van minstens 61 Euro per ton. Dit bleekt uit een berekening van een dochterbedrijf van het wereldberoemde Exxon in 1991. "Een verbazingwekkend reële prijs."Hoge emissieheffingUit een conclusie is gebleken dat gee...
  • 12 dec 2019

    Een miljoen euro extra voor maatregelen klimaat

    donderdag 12 december 2019
    Ruim één miljoen euro extra voor maatregelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Extra geld voor het tegenhouden van bodemdaling en het bekijken van ons waterkwaliteit. Dat en nog veel meer andere zaken is vastgelegd in de begroting van De Stichtse Rijnlanden voor 2020. De begroting is op 20 ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
Rotterdamseweg 56
2921 AP Krimpen aan den Ijssel




E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: