Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat dinsdag 14 januari op basis van 2 recente onderzoeken weten dat er rond de tachtig waterzuiveringsinstallaties in ons land mogelijk via de lucht het veel gevreesde bacterie Legionella verspreiden. De mensen die in de omgeving wonen en werken kunnen de bacterie makkelijk inademen met verschillende gevolgen van dien. Tijd om actie te ondernemen, aldus het RIVM.
Dat bij het zuiveren van afvalwater de kans op ontwikkeling en verspreiding van Legionella toeneemt is al eerder aangetoond door voorafgaande onderzoeken. Namens het RIVM laat epidemioloog Petra Brandsema weten dat het recent uitgevoerde onderzoek uitwijst dat Legionella zich ook verspreid in de vorm van kleine waterdruppels die zich verspreiden in de omgeving van de waterzuiveringsinstallaties.
Bij een waterzuiveringsinstallaties staat altijd een watervat. Dit waterbassin wordt belucht. Dit proces vindt plaats om het water te voorzien van extra zuurstof. Door het beluchten van het water ontstaan er waterdruppeltjes. Deze bestaan mogelijk uit Legionellabacteriën. De waterdruppeltjes verspreiden zich mogelijk in de omgeving via de lucht.
Als Legionella in het water beland, is de kans groot dat de bacterie gaat vernevelen. Omdat de nevel vaak terecht komt in de lucht ontstaat de kans dat de mensen in de omgeving dit inademen, dit leidt vaak tot besmetting. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen zoals opkomende hoofdpijn en koorts. Dit wordt in de volksmond ook vaak de veteranenziekte genoemd.
Besmettingen
In de afgelopen zes jaar is het aantal Legionellabesmettingen in Nederland ruim verdubbeld. In 2013 waren er zo’n driehonderd meldingen van besmettingen. In 2019 waren het er al ruim zeshonderd. De gedupeerde waren over het algemeen meer blootgesteld aan de waterdruppels, ook wel aerosol genoemd, dan andere mensen.
Aantal besmettingen loopt op
Het RIVM gaat kijken naar oplossingen die de verspreiding van de aerosolen kan minimaliseren of volledig kan dwarsbomen. Het RIVM denk aan oplossingen als bijvoorbeeld het afdichten van de waterbakken of met straling de lucht te filteren. Voordat het RIVM iets gaat ondernemen gaan ze eerst kijken wat de risico’s zijn per installatie.
Maatregelen
BioLab is gespecialiseerd in het uitvoeren van wateronderzoeken om vast te stellen of er sprake is van een Legionella besmetting en kan op basis daarvan de juiste beheersmaatregelen inzetten. De Legionellabacterie besmetting is vaak redelijk eenvoudig te bestrijden. Een besmetting in de installatie van uw bedrijfspand dient zo snel mogelijk bestreden te worden om zodoende de risico’s voor de gebruikers weg te nemen.
U kunt talloze voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het regelmatig doorspoelen van de installatie, maar de bacterie kan zelfs dan nog in hoge volumes voorkomen. De gevaarlijke omstandigheden die hieruit volgen hebben een juiste en efficiënte aanpak nodig. Er zijn door de overheid strenge maatregelen voor Legionella bestrijding opgesteld. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter