2019, Na anderhalf jaar eindeloos te hebben overlegd kwam het kabinet met een klimaatakkoord met daarin de maatregelen die Nederland gaat nemen voor de komende 10 jaar om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit plan bestond uit 600 maatregelen, één van deze maatregelen was de uitstoot belasting voor de bedrijven in Nederland met de grootste CO2 uitstoot. Maar nu corona de boventoon voert vindt het kabinet dat de bedrijven niet tot nauwelijks extra te hoeven betalen.
Werking CO2-heffing
De CO2-heffing moet ervoor gaan zorgen dat bedrijven zich meer gaan richten op het verduurzamen. Dit moet bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelen die zijn gesteld voor 2030. In 2030 moeten bedrijven 14,3 megaton minder uitstoten. De heffing werkt zo dat het uitstoten van CO2 duurder wordt dan het minimaliseren ervan. De tarieven die gaan worden gehandhaafd zijn nog niet bekend. Bedrijven krijgen een bepaalde hoeveelheid vrijgestelde uitstoot, ook wel dispensatierechten genoemd. Hoeveel uitstoot is vrijgesteld van de heffing neemt per jaar af.
Het kabinet houdt rekening met de coronacrisis bij de invoering van CO2-heffing voor de industrie. Dat blijkt uit een conceptwetsvoorstel dat aan de markt is voorgelegd. Ze willen de CO2-heffing beperken of uitstellen om zo de bedrijven meer beweegruimte te geven in deze onzekere tijd. Dit is volgens verschillende Milieubewegingen vinden dat dit niet eerlijk, Woordvoerder van Greenpeace, Joris Thijssen vindt dat het kabinet misbruik maakt van de coronacrisis om de CO2-heffing uit te stellen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter