Bron: www.loketgezondleven.nl
Omgevingswet: Veilige en gezonde leefomgeving
Nieuwe omgevingswet
De nieuwe Omgevingswet is aangenomen; de wet treedt in 2019 in werking. Met deze wet ligt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de gemeente en pas daarna bij de Provincie en het Rijk.
De nieuwe Omgevingswet biedt kansen om de publieke gezondheid effectiever te beschermen en te bevorderen door:
• Samenhang tussen gezondheid, milieu, veiligheid en ruimtelijke ordening en leefomgeving te vergroten en in een vroeg stadium mee te nemen bij planvorming. Bijvoorbeeld door scholen, kinderopvang en zorgcentra niet te dicht langs drukke wegen te plannen (minder luchtverontreiniging en minder geluidshinder).
• De Wet publieke gezondheid (artikel 2c en 16), Omgevingswet en -visie en WMO te verbinden. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de invloed van groen op het welbevinden van inwoners en met mogelijkheden tot bewegen en ontmoeten. Voor ouderen voldoende bankjes, goede wandelpaden, voldoende verlichting.
• Omgevingswet te verbinden aan het concept positieve gezondheid. Zelfredzaamheid, veerkracht en adaptief vermogen passen bij de doelstellingen van de Omgevingswet.
Tips bij de voorbereidingen op de Omgevingswet;
• Versterk de interne samenwerking binnen de GGD op dit onderwerp: Medische milieukunde, Gezondheidsbevordering, Gemeentelijk gezondheidsbeleid, Infectieziektebestrijding, Epidemiologie. Spreek af wie vanuit jouw organisatie aan tafel zit bij de gemeente.
• Werk binnen de gemeente samen met verschillende sectoren.
• Versterk de samenwerking tussen Gemeenten, GGD-en, omgevingsdiensten, waterschappen en GHOR (Veiligheidsregio’s).
• Weet wie binnen de verschillende organisaties de trekker is voor de Omgevingswet.
• Ken het proces rondom de ontwikkeling van een omgevingsvisie. Een aantal provincies en gemeenten zijn al visies aan het uitwerken.
• Laat het belang van het vroegtijdig betrekken van gezondheid bij omgevingsvisie en -plan zien door goede voorbeelden over het betrekken van gezondheid, milieu en veiligheid in het gemeentelijk beleid. Lees de voorbeelden over gezondheid in bestuurlijke beslissingen
• Luister naar de wensen van inwoners en maak gebruik van hun kennis.
Nationale Omgevingsagenda en -visie
Het Rijk maakt samen met maatschappelijke partners, kennisinstituten, het bedrijfsleven en andere overheden op basis van de Omgevingswet een Nationale Omgevingsagenda (NOA) en een Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De Omgevingsagenda bevat trends, ontwikkelingen, belangrijke thema's en urgenties die inhoudelijk zijn afgestemd met de verschillende betrokken ministeries. De Omgevingsvisie toont hoofdlijnen en ambities voor de inrichting van Nederland op lange termijn. Het volgende Kabinet stelt de Omgevingsvisie vast.
Omgevingsvisie: provincie en gemeenten
Gemeenten, GGD-en, omgevingsdiensten, waterschappen en GHOR (Veiligheidsregio’s) kunnen nu al aan de slag met de Omgevingswet. Naast het Rijk zijn ook de provincies en gemeenten verplicht om na de inwerkingtreding van de Omgevingswet, een omgevingsvisie te maken. De visie toont op hoofdlijnen het langetermijnbeleid. De gemeente bepaalt, in samenspraak met partners en inwoners, welke onderwerpen aan bod komen. De vorm ligt niet vast. Een omgevingsvisie kan thematisch, doelgroepgericht of gebiedsgericht worden ingericht, of op trends en actuele onderwerpen, zoals krimp, wonen en zorg en klimaatverandering. Verschillende provincies en gemeenten zijn al aan de slag met de voorbereidingen voor het maken van een omgevingsvisie.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter