Men is vaak niet te spreken over de hygiëne rond de werkplek: 39 procent van de Nederlandse werknemers noemt zijn eigen arbeidsomgeving vies.
Een plakkerige muis, vuile vlekken in de vloerbedekking en onfrisse toiletten. Eén op de drie werknemers heeft het idee dat hij in een verontreinigde omgeving moet werken. Zo blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van de NationaleVacaturebank.
20 procent van de werknemers stelt dat de werkruimte helemaal niet wordt schoongemaakt, mits zij het zelf doen. ,,Een vieze werkplek leidt tot veel ergernis," meent Olga Kleinlooh van de NationaleVacaturebank. Maar 40 procent van de werknemers geeft aan dat hun werkplek dagelijks wordt schoongemaakt.
Arbeidshygiënist Jean-Paul de Haas kan zich in de klachten vinden, maar vindt dat ze niet altijd even waar zijn. ,,Meestal wordt er schoongemaakt buiten werktijd om, waardoor mensen niet zien dat het gebeurt."
Flexplekken
Mede daardoor zijn de verwachtingen niet gelijk aan de realiteit. De Haas vindt dat werknemers eerst bij zichzelf te rade moeten gaan. Wat is hun bijdrage aan een schone werkomgeving? ,,Steeds meer bedrijven hebben flexplekken, waardoor een werkplek door meerdere collega's wordt gebruikt. Een stoffig bureau met etensresten of haartjes vindt men dan vies, maar mijn ervaring is dat als ze een vaste werkplek hebben, deze er hetzelfde uitziet."
Zzp'er Rutger Huizinga vindt een chaotische werkplek geen probleem. Maar als hij buitenshuis werkt, ruimt hij wél op. ,,Ik werk in een maand gemiddeld op vijf verschillende kantoren. Als ik klaar ben, laat ik het proper achter. Anderen mogen geen last van mij hebben."
Gezondheidsklachten
Natuurlijk is een vlekje meer of minder niet zo’n een groot probleem, maar een onhygiënische kantoorruimte kan wel serieuze klachten opleveren. De Haas: ,,Als het ventilatiesysteem bijvoorbeeld niet goed of vaak genoeg wordt gereinigd, heb je kans op behoorlijke vervuiling. Allerlei schimmels en bacteriën kunnen binnenkomen en dat leidt tot klachten."
Daarnaast zorgt een schone werkomgeving voor betere prestaties en arbeidsproductiviteit. Werknemers kunnen zich volledig focussen op hun taak zonder zich te ergeren aan viezigheid. ,,Dus pak je verantwoordelijkheid; haal die kring op je bureau weg en besmet anderen daar in positieve zin mee," vindt Ursula Buiteman, business-developer bij adviesbureau Welkom!. ,,Hygiëne is de verantwoording van zowel de werkgever als de werknemer."
Heeft u klachten of overlast en wilt u de status weten van het binnenmilieu in uw gebouw?
Een door BioLab uitgevoerd luchtonderzoek brengt duidelijk in kaart hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit binnen een gebouw. Mogelijke oorzaken van een verminderde luchtkwaliteit worden gerapporteerd, waarbij oplossingsgericht wordt gedacht. Als er een bepaald probleem is geconstateerd, kunnen vervolgmetingen leiden tot een exacte vaststelling van de oorzaken en oplossingen. BioLab stelt de precieze oorzaak van de klachten vast, en adviseert u omtrent de te nemen maatregelen op het gebied van luchtkwaliteit.
Neem contact met ons op en onze adviseurs komen graag bij u langs.
Bron: ad.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter