Door een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat), zijn asbest daken vanaf 2024 verboden. In Nederland is nog ruim 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met het voorstel.
Meer tijd voor saneringen
In eerste instantie zou het verbod al op 1 januari 2024 ingaan. Voor het verbod is echter een grote landelijke sanering nodig, de datum is daarom op 31 december 2014 gezet. Drie jaar geleden kondigde de overheid het verbod al aan. Toch is de extra tijd hard nodig om de 80 miljoen vierkante meter aan asbest te kunnen verwijderen. Per jaar verdwijnt er ongeveer 10 tot 12 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in Nederland. Sinds 1993 mogen bouwbedrijven geen asbest meer verwerken in panden.
Subsidie
De overheid heeft het afgelopen jaar 75 miljoen euro beschikbaar gesteld om particulieren en bedrijven te helpen om de asbestdaken te vervangen. Van dit subsidiepotje is op dit moment nog 5 miljoen euro over. Het beschikbare bedrag is niet voldoende om alle huizen asbest vrij te maken.
Sommige partijen in de Tweede Kamer willen nu dat er een speciale regeling komt, voor bedrijven en particulieren die de verwijdering van het asbest niet zelf kunnen betalen. Later dit jaar zal de minister over dit voorstel een beslissing nemen.
Asbest zorgt voor gezondheidsproblemen
Asbest is een groot probleem voor de gezondheid van de mens. Op jaarbasis overlijden er 900 tot 1300 mensen aan ziektes die worden veroorzaakt door asbest. Een veel voorkomende ziekte door asbest is kanker.
Kritiek op het plan
Er is ook kritiek op het plan van staatssecretaris Stienje van Veldhoven. Volgens de Vereniging van Asbestverwijderende Bedrijven is het verbod eind 2024 niet haalbaar. De vereniging denkt dat er te weinig geld en te weinig tijd is om alle daken te vervangen. Ook is er angst dat er veel illegale asbestverwijders zullen komen, die zich niet houden aan de milieu- en veiligheidsvoorschriften.
BioLab ontzorgt
Als onafhankelijke partner ontzorgt BioLab gedurende het volledige asbest traject. Wij verrichten metingen, monsternemingen, asbestinventarisaties, en coördineren het asbestsanering traject. In geval van calamiteiten heeft BioLab alle kennis en kunde in huis om snel en adequaat te reageren.
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter