Listeriabacterie onvoldoende aangepakt binnen de voedingsindustrie

Experts op het gebied van voedselveiligheid maken zich grote zorgen over de verspreiding van de listeriabacterie. Uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt, dat het aantal meldingen van teruggeroepen voedingsproducten met deze bacterie sterk is toegenomen. Waar het aantal meldingen een jaar geleden nog op vier stond, is dat in de afgelopen 365 dagen naar maar liefst veertien gestegen. Een enorme groei! Voor consumenten kan de listeriabacterie vervelend zijn, omdat het ons ziek maakt. De experts op het gebied van voedselveiligheid melden dat de toename verklaard kan worden, doordat men te slordig werkt binnen de levensmiddelenindustrie. Naar eigen zeggen houdt de NVWA de situatie in de gaten.

De aandacht van de NVWA is belangrijk, doordat de listeriabacterie lastig te bestrijden is. Volgens een expert op het gebied van voedseltechnologie, kan listeria monocytogenes door blijven groeien in de koelkast. Ook meldt hij: “Bij een temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius kan deze bacterie blijven groeien. Daar waar de groei van bijvoorbeeld schimmels veel langzamer verloopt!”

Praktijkvoorbeelden van terugroepacties
Een groot aantal teruggeroepen producten zijn diepvriesproducten, veelal afkomstig uit een Hongaarse fabriek van Greenyard. Als gevolg van de verspreiding van de listeriabacterie zijn, voor zover bekend, negen doden gevallen binnen Europa. De bacterie geeft mensen een grieperig gevoel en kan bij mensen met een zwakke weerstand voor een bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking zorgen. Het zijn echter niet alleen deze diepvriesproducten uit Hongarije, die moeten worden teruggeroepen.

Zo zijn er in de afgelopen 365 dagen ook smoothies van Fresh Fruit Express teruggeroepen en deed Albert Heijn een oproep om haar beenham terug te brengen. Coop riep consumenten op om een gehaktschnitzel terug te brengen of weg te gooien.

listeria besmetting2

Groei van het aantal terugroepacties niet onverklaarbaar
Het feit dat het aantal teruggeroepen producten toeneemt is niet onverklaarbaar volgens de voedingsexperts. Zo willen consumenten dat de houdbaarheid van hun producten steeds verder verlengd wordt. Wanneer een product besmet is met de listeriabacterie, heeft het zo alle tijd om zich verder te ontwikkelen. Immers, in de koelkast groeit de bacterie relatief hard! Zou een product direct worden opgegeten, dan zijn de gevolgen van de listeriabacterie in veel gevallen minder ernstig.

Toch ligt de schuld van de toename in het aantal terugroepacties van supermarkten niet bij de consument. De enige manier waarop de voedingsproducten besmet kunnen raken, is namelijk bij de producent van de voedingsmiddelen. Hierbij waarschuwen experts niet alleen voor de problemen bij buitenlandse producenten. Ook in Nederland moet kritisch gekeken worden naar de staat van productiefabrieken en de manier waarop de voedingsmiddelen zelf ontwikkeld worden.

Zo raden de experts aan om met verschillende zones te werken. In de schone zone kunnen de ontwikkelde voedingsmiddelen worden opgeslagen, om een besmetting hiervan te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat mensen niet van de vuile naar de schone zone kunnen bewegen, om een besmetting tegen te gaan. Die strikte hygiëneregels binnen fabrieken worden nu nog vaak niet nageleefd, met alle gevolgen van dien.

Listeriabacterie eenvoudig te weren voor producenten
Experts vinden het opvallend dat Greenyard zoveel besmette producten aan Nederlandse supermarkten heeft afgeleverd. Normaliter worden de producten eerste geblancheerd en vervolgens op een zeer lage temperatuur ingevroren. Wanneer de listeriabacterie twee minuten aan een temperatuur van 70 graden Celsius wordt blootgesteld, zal deze bacterie sterven. Het blancheren draagt hieraan bij! Door het product daarna in te vriezen wordt een nieuwe besmetting na het blancheren voorkomen.

Ook andere producenten nemen hun maatregelen om een besmetting met de listeriabacterie tegen te gaan. Johma is hier een goed voorbeeld van, die volgens voedingsexperts, extra azijn toevoegt aan haar producten. Door de pH-waarde onder een grens van 4,3 te houden, zijn de producten zuur genoeg om een besmetting met de listeriabacterie tegen te gaan. Consumenten vinden zure producten echter niet prettig, waardoor producenten zichzelf al snel genoodzaakt zien om suikers aan hun producten toe te voegen. Dit leidt tot een verhoging van de pH-waarde.

nvwa

Paniek onder consumenten is niet nodig
Als consument hoef je volgens de experts geen producten uit Hongaarse fabrieken te mijden, om een ernstige ziekte te voorkomen. De listeriabacterie is in principe alleen gevaarlijk voor mensen die zwanger of ouder dan 65 jaar zijn. Bij een zwangere vrouw kan een besmetting met de listeriabacterie voor een miskraam zorgen. Daarbij is het belangrijk om bijvoorbeeld vlees en vis op een hoge temperatuur te bakken. Zoals eerder in dit artikel werd aangehaald, worden de bacteriën op een temperatuur van 70 graden Celsius binnen twee minuten gedood.

Mocht de bacterie toch in je lichaam komen, dan zal het maagzuur de bacterie doden. Houd er echter rekening mee, dat de filter in ons lichaam minder goed werkt als je veel alcohol gedronken hebt. Zeker bij een barbecue, waarbij halfgaar vlees gecombineerd wordt met alcoholische dranken, is de kans op een besmetting relatief groot. Ook het gebruik van maagzuurremmers kan de werking van het maagzuur bij het doden van bacteriën verminderen.

BioLab nieuws

  • 16 mei 2019

    Legionella-bron mogelijk nog actief: eerste slachtoffer overleden

    donderdag 16 mei 2019
    De Legionellabron die zich ergens in het Oost-Vlaamse Evergem bevindt, is mogelijk nog actief. In de afgelopen dagen zijn wederom nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen met besmetting. Dit wordt gemeld door het agentschap Zorg en Gezondheid. Daardoor staat de teller inmiddels op zestien patiën...
  • 14 mei 2019

    Hoge CO2-heffing noodzakelijk voor behalen klimaatdoelen

    dinsdag 14 mei 2019
    De linkse politieke partijen zijn ervan overtuigd dat het behalen van de klimaatdoelen maar op één manier mogelijk is. Er moet een flinke CO2-heffing komen die bedrijven wordt opgelegd. Dit hebben zij in alternatieve plannen geformuleerd. Vooral de PvdA wil ver gaan in het opleggen van de CO2-heffi...
  • 24 apr 2019

    Compenseer jij de CO2-uitstoot van je auto aan de pomp?

    woensdag 24 april 2019
    U kunt vanaf heden net als in het vliegtuig uw CO2-uitstoot van de auto compenseren. Bij de tankstations van Shell is het mogelijk om de schadelijke effecten van uw uitstoot te compenseren door meer te gaan betalen voor brandstof.De kosten van het compenserenDoor een cent per liter benzine extra te ...
  • 18 apr 2019

    Toename van medicijnresten in het drinkwater

    donderdag 18 april 2019
    Toename van medicijnresten in het drinkwater, zijn er risico’s?Steeds meer mensen spoelen medicijnresten door het toilet of door de gootsteen. Particulieren nemen 90% van de lozingen in het drinkwater voor hun rekening. De overige 10% is door toedoen van ziekenhuizen en zorginstellingen. Overigens k...
  • 10 apr 2019

    Voorkom gezondheidsklachten met een gezond binnenmilieu

    woensdag 10 april 2019
    De impact van een gezonde werkomgeving mag niet onderschat worden. BioLab deelt deze visie. Om deze reden geeft BioLab tot 20% KORTING op een binnenmilieuonderzoek. De lente is begonnen, wij kunnen geen beter moment indenken voor een frisse gezonde start in de werkomgeving.    Al 34 klanten gingen u...
  • 09 apr 2019

    Richtlijn voor Legionella aangepast door RIVM

    dinsdag 9 april 2019
    De preventie en melding van Legionellabacteriën in water richtlijnen zijn door het RIVM aangepast. In de richtlijnen zijn nu o.a. biologische afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI) en zorgwoningcomplexen met een populatie die behoort tot de risicogroep opgenomen.LCHV-richtlijnenIn de richtlijnen is...
  • 22 mrt 2019

    Beddenbanken moeten hotels met Legionella risico mijden

    vrijdag 22 maart 2019
    De ANVR maakt zich zorgen over het relatief grote aantal hotels dat een bovengemiddeld risico heeft op verspreiding van de zeer besmettelijke Legionellabacterie. Zij roept daarom beddenbanken op om tegen deze hotels maatregelen te nemen. Er is een Europese lijst van hotels die meer dan 1 keer te mak...
  • 18 mrt 2019

    Een toekomst zonder fijnstof in de keuken

    maandag 18 maart 2019
    Als je denkt aan fijnstof dan denk je misschien niet meteen aan de keuken. Maar ook als je eten kookt komt er fijnstof en ultrafijnstof vrij. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Gelukkig kun je de hoeveelheid van deze minuscule deeltjes flink reduceren door op een andere manier te gaan koken....

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
1e Barendrechtseweg 40-44
2992 XC Barendrecht

Postbus 392
2990 AJ Barendrecht

E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: