Listeriabacterie onvoldoende aangepakt binnen de voedingsindustrie

Experts op het gebied van voedselveiligheid maken zich grote zorgen over de verspreiding van de listeriabacterie. Uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt, dat het aantal meldingen van teruggeroepen voedingsproducten met deze bacterie sterk is toegenomen. Waar het aantal meldingen een jaar geleden nog op vier stond, is dat in de afgelopen 365 dagen naar maar liefst veertien gestegen. Een enorme groei! Voor consumenten kan de listeriabacterie vervelend zijn, omdat het ons ziek maakt. De experts op het gebied van voedselveiligheid melden dat de toename verklaard kan worden, doordat men te slordig werkt binnen de levensmiddelenindustrie. Naar eigen zeggen houdt de NVWA de situatie in de gaten.

De aandacht van de NVWA is belangrijk, doordat de listeriabacterie lastig te bestrijden is. Volgens een expert op het gebied van voedseltechnologie, kan listeria monocytogenes door blijven groeien in de koelkast. Ook meldt hij: “Bij een temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius kan deze bacterie blijven groeien. Daar waar de groei van bijvoorbeeld schimmels veel langzamer verloopt!”

Praktijkvoorbeelden van terugroepacties
Een groot aantal teruggeroepen producten zijn diepvriesproducten, veelal afkomstig uit een Hongaarse fabriek van Greenyard. Als gevolg van de verspreiding van de listeriabacterie zijn, voor zover bekend, negen doden gevallen binnen Europa. De bacterie geeft mensen een grieperig gevoel en kan bij mensen met een zwakke weerstand voor een bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking zorgen. Het zijn echter niet alleen deze diepvriesproducten uit Hongarije, die moeten worden teruggeroepen.

Zo zijn er in de afgelopen 365 dagen ook smoothies van Fresh Fruit Express teruggeroepen en deed Albert Heijn een oproep om haar beenham terug te brengen. Coop riep consumenten op om een gehaktschnitzel terug te brengen of weg te gooien.

listeria besmetting2

Groei van het aantal terugroepacties niet onverklaarbaar
Het feit dat het aantal teruggeroepen producten toeneemt is niet onverklaarbaar volgens de voedingsexperts. Zo willen consumenten dat de houdbaarheid van hun producten steeds verder verlengd wordt. Wanneer een product besmet is met de listeriabacterie, heeft het zo alle tijd om zich verder te ontwikkelen. Immers, in de koelkast groeit de bacterie relatief hard! Zou een product direct worden opgegeten, dan zijn de gevolgen van de listeriabacterie in veel gevallen minder ernstig.

Toch ligt de schuld van de toename in het aantal terugroepacties van supermarkten niet bij de consument. De enige manier waarop de voedingsproducten besmet kunnen raken, is namelijk bij de producent van de voedingsmiddelen. Hierbij waarschuwen experts niet alleen voor de problemen bij buitenlandse producenten. Ook in Nederland moet kritisch gekeken worden naar de staat van productiefabrieken en de manier waarop de voedingsmiddelen zelf ontwikkeld worden.

Zo raden de experts aan om met verschillende zones te werken. In de schone zone kunnen de ontwikkelde voedingsmiddelen worden opgeslagen, om een besmetting hiervan te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat mensen niet van de vuile naar de schone zone kunnen bewegen, om een besmetting tegen te gaan. Die strikte hygiëneregels binnen fabrieken worden nu nog vaak niet nageleefd, met alle gevolgen van dien.

Listeriabacterie eenvoudig te weren voor producenten
Experts vinden het opvallend dat Greenyard zoveel besmette producten aan Nederlandse supermarkten heeft afgeleverd. Normaliter worden de producten eerste geblancheerd en vervolgens op een zeer lage temperatuur ingevroren. Wanneer de listeriabacterie twee minuten aan een temperatuur van 70 graden Celsius wordt blootgesteld, zal deze bacterie sterven. Het blancheren draagt hieraan bij! Door het product daarna in te vriezen wordt een nieuwe besmetting na het blancheren voorkomen.

Ook andere producenten nemen hun maatregelen om een besmetting met de listeriabacterie tegen te gaan. Johma is hier een goed voorbeeld van, die volgens voedingsexperts, extra azijn toevoegt aan haar producten. Door de pH-waarde onder een grens van 4,3 te houden, zijn de producten zuur genoeg om een besmetting met de listeriabacterie tegen te gaan. Consumenten vinden zure producten echter niet prettig, waardoor producenten zichzelf al snel genoodzaakt zien om suikers aan hun producten toe te voegen. Dit leidt tot een verhoging van de pH-waarde.

nvwa

Paniek onder consumenten is niet nodig
Als consument hoef je volgens de experts geen producten uit Hongaarse fabrieken te mijden, om een ernstige ziekte te voorkomen. De listeriabacterie is in principe alleen gevaarlijk voor mensen die zwanger of ouder dan 65 jaar zijn. Bij een zwangere vrouw kan een besmetting met de listeriabacterie voor een miskraam zorgen. Daarbij is het belangrijk om bijvoorbeeld vlees en vis op een hoge temperatuur te bakken. Zoals eerder in dit artikel werd aangehaald, worden de bacteriën op een temperatuur van 70 graden Celsius binnen twee minuten gedood.

Mocht de bacterie toch in je lichaam komen, dan zal het maagzuur de bacterie doden. Houd er echter rekening mee, dat de filter in ons lichaam minder goed werkt als je veel alcohol gedronken hebt. Zeker bij een barbecue, waarbij halfgaar vlees gecombineerd wordt met alcoholische dranken, is de kans op een besmetting relatief groot. Ook het gebruik van maagzuurremmers kan de werking van het maagzuur bij het doden van bacteriën verminderen.

BioLab nieuws

  • 11 nov 2019

    Honderdduizenden mensen vergiftigd door lood via kraan in huis

    maandag 11 november 2019
    Volgens de Gezondheidsraad zijn er honderdduizenden slachtoffer geworden van lood via het kraanwater. Sinds 1960 is het gebruik van lood in leidingen al zwaar verboden. Tot op heden zijn er nog circa 100.000 á 200.000 woningen in Nederland die loden leidingen hebben. Spiksplinternieuwe leidingen zij...
  • 29 okt 2019

    400.000 mensen overlijden tot op heden ondanks verbetering van Europese luchtkwaliteit

    dinsdag 29 oktober 2019
    Europa haar luchtkwaliteit gaat erop vooruit, maar vooral in de grote steden richt vervuilde lucht nog erg veel schade aan de mens haar gezondheid. In het jaar 2016 waren er 400.000 vroegtijdige overlijdens door luchtverontreiniging. Dat blijkt uit het Europees Milieuagentschap (EMA) haar rapport. D...
  • 15 okt 2019

    Nieuwe maatregelen dankzij het kabinet

    dinsdag 15 oktober 2019
    De regering neemt maatregelen om de uitstoot en neerslag van stikstof fors te laten verminderen. Dit omdat het kabinet de natuur wilt herstellen en de vergunningverlening verder op gang wilt brengen.Samen met de Nederlandse provincies kiest het kabinet voor een gebiedsgerichte aanpak. Er zal extra g...
  • 09 okt 2019

    Nieuwe voorschrift tegen corrosie en vervuiling in watervoerende installaties

    woensdag 9 oktober 2019
    Watervoerende installaties zijn kwetsbaar voor vervuiling door corrosie. Het ISSO heeft 13 richtlijnen gepubliceerd voor de ontwerp- en uitwerkingsfase om corrosie en samenhangende vervuiling te voorkomen.Schade word veroorzaakt door lekkage, vroegtijdige vervanging van componenten, regelkleppen die...
  • 03 okt 2019

    India is de grote vervuiler van de aarde, ontdekt door een Nederlandse uitvinding.

    donderdag 3 oktober 2019
    De nieuwe Tropomi, een instrument uitgevonden door Nederland. Dit instrument brengt luchtvervuiling op de hele aardbol in beeld. Een televisiescherm in de gang van het KNMI toont de huidige positie van Tropomi. Het instrument zweeft op 829 kilometer hoogte boven het warme zuidelijk Afrika.. De Tropo...
  • 24 sep 2019

    Wereldbank stelt dat waterkwaliteit economische groei blokkeert

    dinsdag 24 september 2019
    Door de toenemende watervervuiling groeit de armoede in veel landen op de wereld. Niet alleen verslechterd de volksgezondheid neemt de voedselproductie af door slechte waterkwaliteit. Ook de economische groei wordt geblokkeerd door de toenemende watervervuiling. In augustus 2019 publiceerde de Werel...
  • 20 sep 2019

    Drinkwater loopt risico door vervuiling

    vrijdag 20 september 2019
    Het grondwater in drinkwaterwingebieden raakt op steeds grotere diepten en met steeds meer stoffen vervuild, blijkt uit onderzoek van KWR. De veroorzakers zijn vooral nitraat, bestrijd middelen en bodemverontreinigingen laat het kennisinstituut van drinkwatersector weten. Industriële stoffen en (die...
  • 16 sep 2019

    Zorgwekkend: Nederland heeft extreem veel astmapatiënten door slechte luchtkwaliteit

    maandag 16 september 2019
    Nederland heeft veel verkeer. Verkeer veroorzaakt luchtvervuiling en heel veel Nederlanders zijn hierdoor slachtoffer geworden. Hierdoor kent Nederland het grootste aantal astmapatiënten, veroorzaakt door luchtvervuiling van verkeer.Kinderen met astmaAstma is de meest voorkomende chronische ziekte o...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
Rotterdamseweg 56
2921 AP Krimpen aan den Ijssel

Postbus 392
2990 AJ Barendrecht

E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: