Listeriabacterie onvoldoende aangepakt binnen de voedingsindustrie

Experts op het gebied van voedselveiligheid maken zich grote zorgen over de verspreiding van de listeriabacterie. Uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt, dat het aantal meldingen van teruggeroepen voedingsproducten met deze bacterie sterk is toegenomen. Waar het aantal meldingen een jaar geleden nog op vier stond, is dat in de afgelopen 365 dagen naar maar liefst veertien gestegen. Een enorme groei! Voor consumenten kan de listeriabacterie vervelend zijn, omdat het ons ziek maakt. De experts op het gebied van voedselveiligheid melden dat de toename verklaard kan worden, doordat men te slordig werkt binnen de levensmiddelenindustrie. Naar eigen zeggen houdt de NVWA de situatie in de gaten.

De aandacht van de NVWA is belangrijk, doordat de listeriabacterie lastig te bestrijden is. Volgens een expert op het gebied van voedseltechnologie, kan listeria monocytogenes door blijven groeien in de koelkast. Ook meldt hij: “Bij een temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius kan deze bacterie blijven groeien. Daar waar de groei van bijvoorbeeld schimmels veel langzamer verloopt!”

Praktijkvoorbeelden van terugroepacties
Een groot aantal teruggeroepen producten zijn diepvriesproducten, veelal afkomstig uit een Hongaarse fabriek van Greenyard. Als gevolg van de verspreiding van de listeriabacterie zijn, voor zover bekend, negen doden gevallen binnen Europa. De bacterie geeft mensen een grieperig gevoel en kan bij mensen met een zwakke weerstand voor een bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking zorgen. Het zijn echter niet alleen deze diepvriesproducten uit Hongarije, die moeten worden teruggeroepen.

Zo zijn er in de afgelopen 365 dagen ook smoothies van Fresh Fruit Express teruggeroepen en deed Albert Heijn een oproep om haar beenham terug te brengen. Coop riep consumenten op om een gehaktschnitzel terug te brengen of weg te gooien.

listeria besmetting2

Groei van het aantal terugroepacties niet onverklaarbaar
Het feit dat het aantal teruggeroepen producten toeneemt is niet onverklaarbaar volgens de voedingsexperts. Zo willen consumenten dat de houdbaarheid van hun producten steeds verder verlengd wordt. Wanneer een product besmet is met de listeriabacterie, heeft het zo alle tijd om zich verder te ontwikkelen. Immers, in de koelkast groeit de bacterie relatief hard! Zou een product direct worden opgegeten, dan zijn de gevolgen van de listeriabacterie in veel gevallen minder ernstig.

Toch ligt de schuld van de toename in het aantal terugroepacties van supermarkten niet bij de consument. De enige manier waarop de voedingsproducten besmet kunnen raken, is namelijk bij de producent van de voedingsmiddelen. Hierbij waarschuwen experts niet alleen voor de problemen bij buitenlandse producenten. Ook in Nederland moet kritisch gekeken worden naar de staat van productiefabrieken en de manier waarop de voedingsmiddelen zelf ontwikkeld worden.

Zo raden de experts aan om met verschillende zones te werken. In de schone zone kunnen de ontwikkelde voedingsmiddelen worden opgeslagen, om een besmetting hiervan te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat mensen niet van de vuile naar de schone zone kunnen bewegen, om een besmetting tegen te gaan. Die strikte hygiëneregels binnen fabrieken worden nu nog vaak niet nageleefd, met alle gevolgen van dien.

Listeriabacterie eenvoudig te weren voor producenten
Experts vinden het opvallend dat Greenyard zoveel besmette producten aan Nederlandse supermarkten heeft afgeleverd. Normaliter worden de producten eerste geblancheerd en vervolgens op een zeer lage temperatuur ingevroren. Wanneer de listeriabacterie twee minuten aan een temperatuur van 70 graden Celsius wordt blootgesteld, zal deze bacterie sterven. Het blancheren draagt hieraan bij! Door het product daarna in te vriezen wordt een nieuwe besmetting na het blancheren voorkomen.

Ook andere producenten nemen hun maatregelen om een besmetting met de listeriabacterie tegen te gaan. Johma is hier een goed voorbeeld van, die volgens voedingsexperts, extra azijn toevoegt aan haar producten. Door de pH-waarde onder een grens van 4,3 te houden, zijn de producten zuur genoeg om een besmetting met de listeriabacterie tegen te gaan. Consumenten vinden zure producten echter niet prettig, waardoor producenten zichzelf al snel genoodzaakt zien om suikers aan hun producten toe te voegen. Dit leidt tot een verhoging van de pH-waarde.

nvwa

Paniek onder consumenten is niet nodig
Als consument hoef je volgens de experts geen producten uit Hongaarse fabrieken te mijden, om een ernstige ziekte te voorkomen. De listeriabacterie is in principe alleen gevaarlijk voor mensen die zwanger of ouder dan 65 jaar zijn. Bij een zwangere vrouw kan een besmetting met de listeriabacterie voor een miskraam zorgen. Daarbij is het belangrijk om bijvoorbeeld vlees en vis op een hoge temperatuur te bakken. Zoals eerder in dit artikel werd aangehaald, worden de bacteriën op een temperatuur van 70 graden Celsius binnen twee minuten gedood.

Mocht de bacterie toch in je lichaam komen, dan zal het maagzuur de bacterie doden. Houd er echter rekening mee, dat de filter in ons lichaam minder goed werkt als je veel alcohol gedronken hebt. Zeker bij een barbecue, waarbij halfgaar vlees gecombineerd wordt met alcoholische dranken, is de kans op een besmetting relatief groot. Ook het gebruik van maagzuurremmers kan de werking van het maagzuur bij het doden van bacteriën verminderen.

BioLab nieuws

  • 15 aug 2018

    Besmettingsrisico’s legionellabacterie in industrieel koelwater onderschat

    woensdag 15 augustus 2018
    De Legionellabacterie kan in alle soorten water voorkomen. Toch zijn het voornamelijk de drinkwatervoorzieningen in ons land die in de gaten worden gehouden. De besmettingsrisico’s van industrieel koelwater krijgen beduidend minder aandacht. Volgens de Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watert...
  • 08 aug 2018

    Gemeente Groningen draait kranen van fonteinen dicht

    woensdag 8 augustus 2018
    Alle fonteinen in de stad Groningen zijn afgesloten. De gemeente Groningen heeft de kranen van de fonteinen dichtgedraaid. Door de hoge temperatuur van het water, is er namelijk een groter risico op legionellabesmetting. Geen waterpret in GroningenHet is al lange tijd erg warm in Nederland. Ook in G...
  • 27 jul 2018

    Verlenging contract met de Swinhove Groep

    vrijdag 27 juli 2018
    De Swinhove Groep is een vooruitstrevende zorgorganisatie. Zij bieden een breed scala aan zorg, woonmogelijkheden en behandelingen van onder andere fysiotherapeuten. Naast de ruim vierhonderd cliënten die zij ontzorgen op één van de vijf eigen locaties bieden zij ook professionele thuiszorg en onder...
  • 23 jul 2018

    Nieuwe maatregelen om luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren

    maandag 23 juli 2018
    In veel binnensteden is de luchtkwaliteit slecht. Zeker in grote steden is er sprake van zeer schadelijke luchtverontreiniging en hier hebben de inwoners van deze steden last van. Om de kwaliteit van de lucht in deze ‘vieze’ steden te verbeteren, worden er diverse nieuwe maatregelen genomen. Dit ste...
  • 28 jun 2018

    Verlenging samenwerking Zorgpartners Midden-Holland

    donderdag 28 juni 2018
    Recent is de samenwerkingsovereenkomst tussen Zorgpartners Midden-Holland en BioLab research & solutions op het gebied van Legionellapreventie met een meerjarige overeenkomst verlengt.BioLab heeft de afgelopen drie jaar Zorgpartners Midden-Holland succesvol ontzorgt op het gebied van legionellapreve...
  • 26 jun 2018

    Inwoners Tricht nog enige tijd aangewezen op flessenwater

    dinsdag 26 juni 2018
    Een tijdje geleden werd er een bacterie in de drinkwaterleidingen in Tricht ontdekt. Het gaat om de enterokokken-bacterie, die klachten als diarree kan veroorzaken. Sinds de ontdekking van de bacterie in de drinkwaterleidingen, mogen de inwoners van Tricht niet zomaar water uit de kraan drinken. Ze ...
  • 12 jun 2018

    Vernieuwde webshop en assortiment uitbreiding legionelladouchekoppen.nl

    dinsdag 12 juni 2018
    Afgelopen week heeft BioLab een nieuwe webshop gelanceerd. www.legionelladouchekoppen.nl is volledig vernieuwd. In deze zomermaanden ontstaat de Legionella bacterie vaker en sneller. Het is daarom van belang om preventief te werk te gaan. Met de producten van legionelladouchekoppen.nl is Legionella ...
  • 12 jun 2018

    Legionella gevonden in douches Hessenbad

    dinsdag 12 juni 2018
    In de douches van het zwembad Hessenbad in Hoog-Keppel is een kleine hoeveelheid van de bacterie legionella ontdekt. De bron van de bacterie is inmiddels weggenomen. Daarom mag het zwembad gewoon open blijven. Wel zijn de douches van het zwembad voor korte tijd gesloten voor alle bezoekers van het H...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
1e Barendrechtseweg 40-44
2992 XC Barendrecht

Postbus 392
2990 AJ Barendrecht

E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: