Listeriabacterie onvoldoende aangepakt binnen de voedingsindustrie

Experts op het gebied van voedselveiligheid maken zich grote zorgen over de verspreiding van de listeriabacterie. Uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt, dat het aantal meldingen van teruggeroepen voedingsproducten met deze bacterie sterk is toegenomen. Waar het aantal meldingen een jaar geleden nog op vier stond, is dat in de afgelopen 365 dagen naar maar liefst veertien gestegen. Een enorme groei! Voor consumenten kan de listeriabacterie vervelend zijn, omdat het ons ziek maakt. De experts op het gebied van voedselveiligheid melden dat de toename verklaard kan worden, doordat men te slordig werkt binnen de levensmiddelenindustrie. Naar eigen zeggen houdt de NVWA de situatie in de gaten.

De aandacht van de NVWA is belangrijk, doordat de listeriabacterie lastig te bestrijden is. Volgens een expert op het gebied van voedseltechnologie, kan listeria monocytogenes door blijven groeien in de koelkast. Ook meldt hij: “Bij een temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius kan deze bacterie blijven groeien. Daar waar de groei van bijvoorbeeld schimmels veel langzamer verloopt!”

Praktijkvoorbeelden van terugroepacties
Een groot aantal teruggeroepen producten zijn diepvriesproducten, veelal afkomstig uit een Hongaarse fabriek van Greenyard. Als gevolg van de verspreiding van de listeriabacterie zijn, voor zover bekend, negen doden gevallen binnen Europa. De bacterie geeft mensen een grieperig gevoel en kan bij mensen met een zwakke weerstand voor een bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking zorgen. Het zijn echter niet alleen deze diepvriesproducten uit Hongarije, die moeten worden teruggeroepen.

Zo zijn er in de afgelopen 365 dagen ook smoothies van Fresh Fruit Express teruggeroepen en deed Albert Heijn een oproep om haar beenham terug te brengen. Coop riep consumenten op om een gehaktschnitzel terug te brengen of weg te gooien.

listeria besmetting2

Groei van het aantal terugroepacties niet onverklaarbaar
Het feit dat het aantal teruggeroepen producten toeneemt is niet onverklaarbaar volgens de voedingsexperts. Zo willen consumenten dat de houdbaarheid van hun producten steeds verder verlengd wordt. Wanneer een product besmet is met de listeriabacterie, heeft het zo alle tijd om zich verder te ontwikkelen. Immers, in de koelkast groeit de bacterie relatief hard! Zou een product direct worden opgegeten, dan zijn de gevolgen van de listeriabacterie in veel gevallen minder ernstig.

Toch ligt de schuld van de toename in het aantal terugroepacties van supermarkten niet bij de consument. De enige manier waarop de voedingsproducten besmet kunnen raken, is namelijk bij de producent van de voedingsmiddelen. Hierbij waarschuwen experts niet alleen voor de problemen bij buitenlandse producenten. Ook in Nederland moet kritisch gekeken worden naar de staat van productiefabrieken en de manier waarop de voedingsmiddelen zelf ontwikkeld worden.

Zo raden de experts aan om met verschillende zones te werken. In de schone zone kunnen de ontwikkelde voedingsmiddelen worden opgeslagen, om een besmetting hiervan te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat mensen niet van de vuile naar de schone zone kunnen bewegen, om een besmetting tegen te gaan. Die strikte hygiëneregels binnen fabrieken worden nu nog vaak niet nageleefd, met alle gevolgen van dien.

Listeriabacterie eenvoudig te weren voor producenten
Experts vinden het opvallend dat Greenyard zoveel besmette producten aan Nederlandse supermarkten heeft afgeleverd. Normaliter worden de producten eerste geblancheerd en vervolgens op een zeer lage temperatuur ingevroren. Wanneer de listeriabacterie twee minuten aan een temperatuur van 70 graden Celsius wordt blootgesteld, zal deze bacterie sterven. Het blancheren draagt hieraan bij! Door het product daarna in te vriezen wordt een nieuwe besmetting na het blancheren voorkomen.

Ook andere producenten nemen hun maatregelen om een besmetting met de listeriabacterie tegen te gaan. Johma is hier een goed voorbeeld van, die volgens voedingsexperts, extra azijn toevoegt aan haar producten. Door de pH-waarde onder een grens van 4,3 te houden, zijn de producten zuur genoeg om een besmetting met de listeriabacterie tegen te gaan. Consumenten vinden zure producten echter niet prettig, waardoor producenten zichzelf al snel genoodzaakt zien om suikers aan hun producten toe te voegen. Dit leidt tot een verhoging van de pH-waarde.

nvwa

Paniek onder consumenten is niet nodig
Als consument hoef je volgens de experts geen producten uit Hongaarse fabrieken te mijden, om een ernstige ziekte te voorkomen. De listeriabacterie is in principe alleen gevaarlijk voor mensen die zwanger of ouder dan 65 jaar zijn. Bij een zwangere vrouw kan een besmetting met de listeriabacterie voor een miskraam zorgen. Daarbij is het belangrijk om bijvoorbeeld vlees en vis op een hoge temperatuur te bakken. Zoals eerder in dit artikel werd aangehaald, worden de bacteriën op een temperatuur van 70 graden Celsius binnen twee minuten gedood.

Mocht de bacterie toch in je lichaam komen, dan zal het maagzuur de bacterie doden. Houd er echter rekening mee, dat de filter in ons lichaam minder goed werkt als je veel alcohol gedronken hebt. Zeker bij een barbecue, waarbij halfgaar vlees gecombineerd wordt met alcoholische dranken, is de kans op een besmetting relatief groot. Ook het gebruik van maagzuurremmers kan de werking van het maagzuur bij het doden van bacteriën verminderen.

BioLab nieuws

  • 13 aug 2019

    Water in openbare ruimtes niet zonder gezondheidsrisico’s

    dinsdag 13 augustus 2019
    Speelt jouw kind wel eens in water op straat of bedriegertjes? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van dit water niet dezelfde is als van zwemwater. Daarom is het mogelijk dat kinderen ziek worden als zij in dit water spelen. Er zijn slechts eenvoudige maatregelen nodig om dit te voorkomen, zo...
  • 29 jul 2019

    Let op voor Legionella als je terug komt van vakantie

    maandag 29 juli 2019
    Ben je op vakantie geweest voor een of meerdere weken? Dan is het niet verstandig om thuis meteen onder de douche te springen! Techniek Nederland waarschuwt ervoor dat je op die manier mogelijk een Legionella-infectie oploopt. De ondernemersorganisatie van de installatiebranche geeft je tips hoe je ...
  • 22 jul 2019

    De nieuwe CO2-heffing: hoe groot zullen de gevolgen zijn?

    maandag 22 juli 2019
    Vanaf 2021 is het zover: grote bedrijven krijgen een flinke CO2-heffing als ze te veel CO2-uitstoot hebben. Met deze maatregel wil het kabinet bedrijven aanzetten tot verduurzaming. Toch blijven er uitzonderingen mogelijk. Hoe zit het nu precies?RTL Z had hierover een gesprek met Faiza Oulahsen van ...
  • 18 jul 2019

    Wij gaan verhuizen, per 22 juli 2019!

    donderdag 18 juli 2019
    Ons nieuwe adres per 22 juli 2019 is: Rotterdamseweg 56-58, 2921 AP te Krimpen aan den IJssel.Onlangs heeft u van ons een e-mailbericht ontvangen inzake de verhuizing van ons kantoor per 22 juli 2019. Met ingang van deze datum staan wij u vanzelfsprekend graag te woord en bent u van harte welkom om ...
  • 02 jul 2019

    Landbouwgif bedreigt nog altijd drinkwater en biodiversiteit

    dinsdag 2 juli 2019
    In 2013 werden er doelen gesteld om de schadelijke effecten van landbouwgif op de waterkwaliteit en biodiversiteit te beperken. Deze doelstellingen werden niet gehaald: in plaats van de beoogde halvering van de normoverschrijding tussen 2013 en 2018, was er vorig jaar zelfs sprake van een lichte sti...
  • 21 jun 2019

    81 waterinstallaties met verhoogd risico op Legionella: RIVM adviseert maatregelen te nemen

    vrijdag 21 juni 2019
    Bij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties is mogelijk een verhoogd risico op verspreiding van Legionella naar de omgeving. Het RIVM adviseert daarom deze installaties, in afwachting van nader onderzoek, maatregelen te nemen om verspreiding van Legionella te voorkomen. De belangrijkste maatregel is erv...
  • 19 jun 2019

    Papierfabrikant uit Gent bekend verantwoordelijk te zijn voor fatale legionellabesmetting

    woensdag 19 juni 2019
    Karton- en papierfabrikant Stora Enso uit Gent gaf toe wellicht verantwoordelijk te zijn voor de Legionella-uitbraak vorige maand. De koeltoren op het terrein van het bedrijf bleek een besmettingshaard. Bij deze uitbraak kwamen 2 mensen om het leven, in totaal werden er 32 besmet.Eind vorige maand g...
  • 27 mei 2019

    Samen bouwen aan de toekomst

    maandag 27 mei 2019
    Twee weten meer dan éénBioLab is de afgelopen jaren buitengewoon succesvol geweest in het legionella- en binnenklimaat onderzoek. Zo zijn we van een kleine, vernieuwende speler gegroeid naar een organisatie die alom gewaardeerd en erkend wordt. Toch waren we als BioLab van mening dat het nog beter k...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
Rotterdamseweg 56
2921 AP Krimpen aan den Ijssel

Postbus 392
2990 AJ Barendrecht

E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: