De Legionellabron die zich ergens in het Oost-Vlaamse Evergem bevindt, is mogelijk nog actief. In de afgelopen dagen zijn wederom nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen met besmetting. Dit wordt gemeld door het agentschap Zorg en Gezondheid. Daardoor staat de teller inmiddels op zestien patiënten. Voor zover deze bekend zijn.
Afgelopen vrijdag waren er nog maar twaalf patiënten. In de afgelopen dagen zijn er echter verschillende mensen uit Evergem en omliggende gemeenten opgenomen in het ziekenhuis. Bij hen is een Legionella besmetting vastgesteld. Dit wordt ook bevestigd door de woordvoerder van Zorg en Gezondheid. Die zegt: “het totale aantal bevestigde besmettingen staat op dit moment op zestien”.
De klachten werden voor het eerst opgemerkt in de periode tussen 29 april en 6 mei. Toen meldden de eerste patiënten zich. De laatste patiënten kwamen echter pas tussen 7 en 10 mei met hun eerste klachten in het ziekenhuis. Dit is mogelijk een aanwijzing dat de bron van de besmetting nog actief is.
Koeltorens als bron
Het overgrote deel van de patiënten komt uit Evergem. Daarnaast zijn ook een aantal mensen uit de gemeente Gent besmet geraakt. Dit wordt bevestigd door het Gentse stadsbestuur. Daarbij wordt ook gemeld dat de bron nog niet is vastgesteld. De instanties bekijken op dit moment de koeltorens in de Gentse kanalenzone. Analyse van de monsters moet uitsluitsel geven. Al zal dit enkele dagen duren.
Zes van de zestien getroffen patiënten zijn ouder dan 65 jaar, zijn chronisch ziek of hebben een verminderde weerstand. Dit laat de gemeente Evergem weten. Daardoor wordt ook bevestigd dat vooral ouderen en verzwakte mensen gevoelig zijn voor het oplopen van de ziekte.
Het is op dit moment belangrijk om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen de patiënten recentelijk zijn geweest. Het is daarom opvallend dat uit de eerste resultaten van de vraaggesprekken nog niet blijkt dat er een gemeenschappelijk evenement of locatie is bezocht door alle getroffen patiënten.
Het hoeft niet zo te zijn dat het probleem gewoon uit de kraan komt. Daarvoor is er eigenlijk iets te veel verschil tussen de patiënten. Zo stelt ook agentschap Zorg en Gezondheid in een verklaring. Zo is er een patiënt van 25 jaar oud, maar ook één van 90 jaar oud. Daarom wordt eerder gedacht aan koeltorens en de waternevel die hiervan af komt. Dit verspreidt zich gemakkelijker.
De rol van waternevel
Het is belangrijk om de rol van waternevel te benadrukken. Het inademen van nevel is namelijk de manier waarop een Legionella besmetting ontstaat. Het is daarbij ook belangrijk om te beseffen dat er tot wel 19 dagen overheen kan gaan voor de Legionella zich ontwikkelt en gaat uiten. Dit betekent dus ook dat er mogelijk meer patiënten komen. Het is uitsluitend zo dat de bacterie gevaarlijk is bij het inademen van verneveld water. Eerst moet de bacterie dan voornamelijk in stilstaand water van tussen 30 en 50 graden Celsius ontwikkelen. Dit is ook de reden waarom de aangeraden temperatuur voor verwarmd water minimaal 60 graden Celsius is, zo stelt De Watergroep.
Legionella preventie
BioLab research & solutions is gespecialiseerd op het gebied van Legionella. Legionella kan voorkomen worden door het uitvoeren van de juiste werkzaamheden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter