De linkse politieke partijen zijn ervan overtuigd dat het behalen van de klimaatdoelen maar op één manier mogelijk is. Er moet een flinke CO2-heffing komen die bedrijven wordt opgelegd. Dit hebben zij in alternatieve plannen geformuleerd.
Vooral de PvdA wil ver gaan in het opleggen van de CO2-heffing. Dit is een variant waarbij alle bedrijven een belasting over de veroorzaakte uitstoot moeten betalen. Daarmee is dan een verlaging van de uitstoot te realiseren die ergens tussen 12,5 en 22,5 megaton ligt. Zodoende worden de huishoudens ook meer ontzien.
GroenLinks stelt in de plannen dat er zelfs nog meer uitstoot is terug te dringen door een heffing op te leggen. De partij denkt aan 15 tot 25 megaton. Al is dan wel eerst een flinke investering nodig. De investering zou tussen 6,5 en 7,5 miljard euro liggen. Met die investeringen moeten mensen die hun baan verliezen door de plannen worden geholpen. Bovendien moet geld gestoken worden in een subsidie voor innovatie op energiegebied.
Jesse Klaver wil dat er voort gemaakt wordt met de heffing. De belasting op CO2 moet in het Belastingplan 2020 komen. Hij stelt dat het kabinet verlamd lijkt, terwijl nu juist actie ondernomen moet worden. Er komen geen nieuwe kansen meer. Wanneer nu niets gedaan wordt, dan zal de toekomst op het spel worden gezet. Directe actie is nodig.
Wel is het belangrijk om de nuance van het PBL hierbij te vermelden. Het PBL wijst erop dat de cijfers volgens de doorrekeningen van de partijen slechts een indicatie zijn. Wie echt goed wil rekenen en alle factoren wil meenemen, zal meer tijd voor de berekening moeten nemen. Zaken als werkgelegenheid en vestigingsklimaat spelen hier een belangrijke rol in.
De plannen van het kabinet
Het is wel van belang dat de doorrekeningen zijn gemaakt. Het kabinet wil ze gebruiken bij de overwegingen rond de belasting op CO2. In het recentelijk openbaar gemaakte voorlopige klimaatakkoord stonden zeshonderd maatregelen. Het PBL stelt echter dat deze tekortschieten. Ze zijn onvoldoende om de CO2-reductie van 49 procent in 2030 te halen.
Het kabinet reageerde door aan te geven dat er toch een heffing zou komen. Dit werd de verstandige heffing op CO2-uitstoot van grote bedrijven genoemd. Op die manier wil de premier de rekening van de energietransitie eerlijker verdelen. Al was het wel zo dat het kabinet eerder geen goed idee zag in de CO2-belasting. Eerder wilde het een regeling met subsidies en bonussen voor de industrie gaan invoeren. Het PBL gelooft hier echter niet in.
De algemene heffing voor alle bedrijven zoals PvdA en GroenLinks die wensen te zien, gaat het kabinet echter te ver. Het kabinet wil de zogenaamde verstandige heffing invoeren. Daarmee moeten bedrijven ook niet worden weggejaagd. De opbrengst daarvan kan worden ingezet om bedrijven te helpen schoner te worden.
BioLab helpt bedrijven
BioLab is gespecialiseerd in luchtonderzoek. Denk hierbij aan fijnstof en CO2 metingen. Wilt u meer weten? Bekijk ons aanbod van diensten en neem contact met ons op.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter