De Aldi en Jumbo hebben vorige week besloten om per direct diverse soorten vleeswaren uit de schappen te halen. Klanten worden opgeroepen om bepaalde soorten vlees van de supermarktketens niet te eten. Bij de Jumbo gaat het om de Brabantse metworst. Een mogelijke salmonellabacterie is de oorzaak van deze terugroepactie. Er is grote kans dat er nog meer supermarkten een terugroepactie gaan houden.
Bacterie opgedoken in slachthuis
De terugroepactie en het verwijderen van het vlees uit de schappen is een gevolg van een mogelijke salmonellabacterie die aangetroffen is in een slachthuis. Bij het slachthuis nemen diverse binnenlandse en buitenlandse supermarkten hun vleeswaren af. De besmetting is ontstaan door een nieuw slachtproces in het slachthuis. Het vlees van het slachthuis wordt minder verhit dan in het vroegere productieproces. Door het vlees minder te verhitten heeft de salmonellabacterie de kans gehad om te overleven en zich te verspreiden.
Huidige productieproces
Het bedrijf heeft ondertussen het productieproces weer aangepast naar de oude situatie. De aanpassing gebeurde op 24 oktober 2018. Vlees dat tussen 4 juni en 24 oktober is verkocht heeft een verhoogde kans om besmet te zijn met de bacterie.
Soorten producten
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft nog geen duidelijk beeld van alle producten die mogelijk besmet zijn. Ook op welke schaal het mogelijke besmette vlees is afgezet, is onduidelijk. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is druk bezig om de omvang van het probleem vast te stellen. Het kan om diverse soorten producten gaan waar rauw varkensvlees in verwerkt is. Bijvoorbeeld bacon, metworst, rauwe ham etc.
Ontdekking van het virus
Dit najaar zijn er in Nederland relatief meer mensen ziek geworden van de salmonellabesmetting dan normaal. De eerste patiënten kwamen half juni aan het licht, deze patiënten hebben naar alle waarschijnlijkheid besmet varkensvlees gegeten. Aan de hand van een DNA-onderzoek zijn de instanties uitgekomen bij de bron van de besmetting, het slachthuis.
Risico op ziekte
Op dit moment is Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit druk bezig om alle producten in Nederland uit de schappen te krijgen. De supermarktketens in Nederland zijn geen grote afnemers van de slachterij. De kans dat je daardoor ziek zal worden van het eten van een product met rauw varkensvlees is erg klein. Op dit moment zijn er in totaal negentien mensen ziek geworden en geregistreerd.
Herken een salmonellabesmetting
Een salmonellabesmetting is niet altijd direct te herkennen. Dit komt doordat veel symptomen ook op een griep lijken. De meest voorkomende klachten bij een besmetting zijn misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Een opvallend symptoom is vaak dat er bloed bij de ontlasting aanwezig is. Ook lichte koorts, spierpijn en hoofdpijn kunnen tekenen zijn van een salmonellabesmetting.
De duur van de besmetting
Bij een gezond persoon kan de salmonellabesmetting ongeveer drie tot zeven dagen aanhouden. De eerste symptomen komen vaak al na 24 tot 48 uur. De kans dat mensen elkaar weer besmetten met de bacterie is erg klein. Het is raadzaam om bij klachten die lijken op mogelijke symptomen van salmonellabesmetting je huisarts te raadplegen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter