Hoe veilig is het nog om vleeswaren te eten?

De Aldi en Jumbo hebben vorige week besloten om per direct diverse soorten vleeswaren uit de schappen te halen. Klanten worden opgeroepen om bepaalde soorten vlees van de supermarktketens niet te eten. Bij de Jumbo gaat het om de Brabantse metworst.  Een mogelijke salmonellabacterie is de oorzaak van deze terugroepactie.  Er is grote kans dat er nog meer supermarkten een terugroepactie gaan houden.

Bacterie opgedoken in slachthuis
De terugroepactie en het verwijderen van het vlees uit de schappen is een gevolg van een mogelijke salmonellabacterie die aangetroffen is in een slachthuis. Bij het slachthuis nemen diverse binnenlandse en buitenlandse supermarkten hun vleeswaren af. De besmetting is ontstaan door een nieuw slachtproces in het slachthuis. Het vlees van het slachthuis wordt minder verhit dan in het vroegere productieproces. Door het vlees minder te verhitten heeft de salmonellabacterie de kans gehad om te overleven en zich te verspreiden.

Huidige productieproces
Het bedrijf heeft ondertussen het productieproces weer aangepast naar de oude situatie. De aanpassing gebeurde op 24 oktober 2018. Vlees dat tussen 4 juni en 24 oktober is verkocht heeft een verhoogde kans om besmet te zijn met de bacterie.

Soorten producten
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft nog geen duidelijk beeld van alle producten die mogelijk besmet zijn. Ook op welke schaal het mogelijke besmette vlees is afgezet, is onduidelijk. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is druk bezig om de omvang van het probleem vast te stellen. Het kan om diverse soorten producten gaan waar rauw varkensvlees in verwerkt is. Bijvoorbeeld bacon, metworst, rauwe ham etc.

Ontdekking van het virus
Dit najaar zijn er in Nederland relatief meer mensen ziek geworden van de salmonellabesmetting dan normaal. De eerste patiënten kwamen half juni aan het licht, deze patiënten hebben naar alle waarschijnlijkheid besmet varkensvlees gegeten. Aan de hand van een DNA-onderzoek zijn de instanties uitgekomen bij de bron van de besmetting, het slachthuis.

Risico op ziekte
Op dit moment is Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit druk bezig om alle producten in Nederland uit de schappen te krijgen. De supermarktketens in Nederland zijn geen grote afnemers van de slachterij. De kans dat je daardoor ziek zal worden van het eten van een product met rauw varkensvlees is erg klein. Op dit moment zijn er in totaal negentien mensen ziek geworden en geregistreerd.

Herken een salmonellabesmetting
Een salmonellabesmetting is niet altijd direct te herkennen. Dit komt doordat veel symptomen ook op een griep lijken. De meest voorkomende klachten bij een besmetting zijn misselijkheid, braken, buikpijn en diarree.  Een opvallend symptoom is vaak dat er bloed bij de ontlasting aanwezig is. Ook lichte koorts, spierpijn en hoofdpijn kunnen tekenen zijn van een salmonellabesmetting.

De duur van de besmetting
Bij een gezond persoon kan de salmonellabesmetting ongeveer drie tot zeven dagen aanhouden. De eerste symptomen komen vaak al na 24 tot 48 uur. De kans dat mensen elkaar weer besmetten met de bacterie is erg klein. Het is raadzaam om bij klachten die lijken op mogelijke symptomen van salmonellabesmetting je huisarts te raadplegen.

BioLab nieuws

  • 23 jun 2020

    Het gevaar van fijnstof

    dinsdag 23 juni 2020
    Fijnstof is de laatste jaren een populair onderwerp op de agenda van de overheid en diverse instanties. Door fijnstof sterven er elk jaar namelijk meer dan 12.000 mensen vroegtijdig. Een niet rokende stedeling rookt door het vele fijnstof in de lucht gemiddeld 6 sigaretten per dag. Ook worden er elk...
  • 18 jun 2020

    Gezondheidsrisico's door 'openbaar' water

    donderdag 18 juni 2020
    Speelt jouw kind wel eens in water op straat of bedriegertjes? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van dit water niet dezelfde is als van zwemwater. Daarom is het mogelijk dat kinderen ziek worden als zij in dit water spelen. Er zijn slechts eenvoudige maatregelen nodig om dit te voorkomen, zo...
  • 15 jun 2020

    Waterstof de nieuwe motor van de economie?

    maandag 15 juni 2020
    Nederland, Zwitserland en vijf andere Europese landen hebben in een verklaring aangegeven dat waterstof in de toekomst een groter aandeel moet krijgen binnen de Europese energietransitie. De vijf andere landen die een handtekening hebben gezet onder de verklaring zijn Oostenrijk, Duitsland, Frankrij...
  • 08 jun 2020

    Een op drie voedselinfecties veroorzaakt door salmonella

    maandag 8 juni 2020
    Ongeveer een op de drie voedselinfecties die zich in 2018 in de Europese Unie hebben voorgedaan, werd veroorzaakt door een salmonellabacterie. Dit is een van de conclusies uit het rapport over trends en bronnen van zoönosen wat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en het Europees centr...
  • 27 mei 2020

    'Noodgedwongen' uitstel CO2-heffing

    woensdag 27 mei 2020
    2019, Na anderhalf jaar eindeloos te hebben overlegd kwam het kabinet met een klimaatakkoord met daarin de maatregelen die Nederland gaat nemen voor de komende 10 jaar om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit plan bestond uit 600 maatregelen, één van deze maatregelen was de uitstoot belasting...
  • 19 mei 2020

    Luchtvervuiling en coronabesmettingen samenhangend?

    dinsdag 19 mei 2020
    Volgens diverse studies overlijden er meer mensen aan het coronavirus in gebieden met heftige luchtvervuiling. De Eindhovense longarts Pascal Wielders roept op tot meer onderzoek. Een combinatie van intensieve veehouderij, industrie en veel weg- en vliegverkeer zorgen in Nederland voor ernstig vervu...
  • 11 mei 2020

    Rutte waarschuwt voor grotere kans legionellabesmetting

    maandag 11 mei 2020
    Door de versoepeling van de coronamaatregelen en -adviezen die de laatste weken zijn afgekondigd door de regering gaan steeds meer mensen weer werken en kinderen weer naar de basisschool. Volgens premier Rutte moet er goed worden gekeken naar de staat van de kantoren en de basisscholen.Door het vele...
  • 01 mei 2020

    Tips tegen Legionella

    vrijdag 1 mei 2020
    De ideale omstandigheden voor Legionellabacteriën om snel te ontwikkelen is stilstaand lauwwarm water. Het is daarom belangrijk dat je de leidingen van je kraan of toilet goed door laat lopen wanneer ze een week niet hebt gebruikt. Belangrijk is dat je daarbij minimaal de totale inhoud van de leidin...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
Rotterdamseweg 56
2921 AP Krimpen aan den Ijssel




E-mail: info@immolab.nl
Tel. 0180 55 23 00
Fax.

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: