Hoe veilig is het nog om vleeswaren te eten?

De Aldi en Jumbo hebben vorige week besloten om per direct diverse soorten vleeswaren uit de schappen te halen. Klanten worden opgeroepen om bepaalde soorten vlees van de supermarktketens niet te eten. Bij de Jumbo gaat het om de Brabantse metworst.  Een mogelijke salmonellabacterie is de oorzaak van deze terugroepactie.  Er is grote kans dat er nog meer supermarkten een terugroepactie gaan houden.

Bacterie opgedoken in slachthuis
De terugroepactie en het verwijderen van het vlees uit de schappen is een gevolg van een mogelijke salmonellabacterie die aangetroffen is in een slachthuis. Bij het slachthuis nemen diverse binnenlandse en buitenlandse supermarkten hun vleeswaren af. De besmetting is ontstaan door een nieuw slachtproces in het slachthuis. Het vlees van het slachthuis wordt minder verhit dan in het vroegere productieproces. Door het vlees minder te verhitten heeft de salmonellabacterie de kans gehad om te overleven en zich te verspreiden.

Huidige productieproces
Het bedrijf heeft ondertussen het productieproces weer aangepast naar de oude situatie. De aanpassing gebeurde op 24 oktober 2018. Vlees dat tussen 4 juni en 24 oktober is verkocht heeft een verhoogde kans om besmet te zijn met de bacterie.

Soorten producten
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft nog geen duidelijk beeld van alle producten die mogelijk besmet zijn. Ook op welke schaal het mogelijke besmette vlees is afgezet, is onduidelijk. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is druk bezig om de omvang van het probleem vast te stellen. Het kan om diverse soorten producten gaan waar rauw varkensvlees in verwerkt is. Bijvoorbeeld bacon, metworst, rauwe ham etc.

Ontdekking van het virus
Dit najaar zijn er in Nederland relatief meer mensen ziek geworden van de salmonellabesmetting dan normaal. De eerste patiënten kwamen half juni aan het licht, deze patiënten hebben naar alle waarschijnlijkheid besmet varkensvlees gegeten. Aan de hand van een DNA-onderzoek zijn de instanties uitgekomen bij de bron van de besmetting, het slachthuis.

Risico op ziekte
Op dit moment is Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit druk bezig om alle producten in Nederland uit de schappen te krijgen. De supermarktketens in Nederland zijn geen grote afnemers van de slachterij. De kans dat je daardoor ziek zal worden van het eten van een product met rauw varkensvlees is erg klein. Op dit moment zijn er in totaal negentien mensen ziek geworden en geregistreerd.

Herken een salmonellabesmetting
Een salmonellabesmetting is niet altijd direct te herkennen. Dit komt doordat veel symptomen ook op een griep lijken. De meest voorkomende klachten bij een besmetting zijn misselijkheid, braken, buikpijn en diarree.  Een opvallend symptoom is vaak dat er bloed bij de ontlasting aanwezig is. Ook lichte koorts, spierpijn en hoofdpijn kunnen tekenen zijn van een salmonellabesmetting.

De duur van de besmetting
Bij een gezond persoon kan de salmonellabesmetting ongeveer drie tot zeven dagen aanhouden. De eerste symptomen komen vaak al na 24 tot 48 uur. De kans dat mensen elkaar weer besmetten met de bacterie is erg klein. Het is raadzaam om bij klachten die lijken op mogelijke symptomen van salmonellabesmetting je huisarts te raadplegen.

BioLab nieuws

  • 17 jan 2019

    Gemeenten gaan het zwaar krijgen met sanering van asbestdaken

    donderdag 17 januari 2019
    Gemeenten gaan het zwaar krijgen met sanering van asbestdaken De verenging Nederlandse gemeenten waarschuwt om de enorme klus die bijna alle gemeentes nog  moet klaren voor 2024. In dat jaar mogen er in Nederland geen daken meer met asbest liggen. Volgens de vereniging moeten gemeentes zich meer bew...
  • 04 jan 2019

    Oud en nieuw is een gevaarlijk feest voor je longen

    vrijdag 4 januari 2019
    Nederlanders zijn gek op het afsteken van vuurwerk. Met meer dan 68 miljoen euro aan vuurwerk is er in Nederland het afgelopen oud en nieuw feest weer voor een vermogen de lucht ingegaan. Maar al dat vuurwerk zorgt voor behoorlijk wat fijnstof. In sommige buitenlandse steden roept men zelfs de noodt...
  • 14 dec 2018

    Jacht op legionella

    vrijdag 14 december 2018
    Op 25 februari 2019, is het precies 20 jaar geleden dat bezoekers van de Westfriese flora een Legionella besmetting opliepen. De Legionella uitbraak had 32 doden en meer dan 200 ernstig zieken tot gevolg. Sinds deze uitbraak zijn de regels met betrekking tot Legionellapreventie aangescherpt. O.a. zi...
  • 28 nov 2018

    Hoe schadelijk is fijnstof nu echt?

    woensdag 28 november 2018
    Fijnstof is de laatste jaren een populair onderwerp op de agenda van de overheid en diverse instanties. Door fijnstof sterven er elk jaar namelijk meer dan 12.000 mensen vroegtijdig. Een niet rokende stedeling rookt door het vele fijnstof in de lucht gemiddeld 6 sigaretten per dag. Ook worden er elk...
  • 22 nov 2018

    Minder fijnstof in de binnensteden aanwezig is

    donderdag 22 november 2018
    In diverse binnensteden binnen Nederland zijn tegenwoordig milieuzones te vinden. Deze zones moeten zorgen dat vervuilende dieselauto’s niet langer in de binnensteden komen. De zones blijken steeds meer effect te hebben, het aantal bekeuringen dat is uitgedeeld in 13 gemeentes is fors naar beneden g...
  • 13 nov 2018

    Fijnstofmetingen op kleinste en dodelijkste fijnstofdeeltjes

    dinsdag 13 november 2018
    In Nederland gebruiken wij de hoeveelheid fijnstof in de lucht als belangrijke graadmeter om de luchtkwaliteit te bepalen. Bij deze metingen worden vaak de grotere stofdeeltjes gemeten en niet de allerkleinste stofdeeltjes. Dit terwijl de polycyclische aromatische koolwaterstoffen juist de gevaarlij...
  • 31 okt 2018

    Na 2024 zijn daken met asbest verboden

    woensdag 31 oktober 2018
    Door een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat), zijn asbest daken vanaf 2024 verboden. In Nederland is nog ruim 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met het voorstel.Meer tijd voor saneringen ...
  • 18 okt 2018

    Aantal voedselvergiftigingen blijft stijgen

    donderdag 18 oktober 2018
    Een voedselvergiftiging komt in Nederland steeds vaker voor. Het RIVM maakt in een rapport melding van het stijgend aantal voedselvergiftigingen in 2017. Niet alleen over 2017 is een stijging te zien, het aantal gevallen loopt al een aantal jaar op.De cijfers van 2017Over heel 2016 zijn er 2731 ziek...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
1e Barendrechtseweg 40-44
2992 XC Barendrecht

Postbus 392
2990 AJ Barendrecht

E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: