Hoe veilig is het nog om vleeswaren te eten?

De Aldi en Jumbo hebben vorige week besloten om per direct diverse soorten vleeswaren uit de schappen te halen. Klanten worden opgeroepen om bepaalde soorten vlees van de supermarktketens niet te eten. Bij de Jumbo gaat het om de Brabantse metworst.  Een mogelijke salmonellabacterie is de oorzaak van deze terugroepactie.  Er is grote kans dat er nog meer supermarkten een terugroepactie gaan houden.

Bacterie opgedoken in slachthuis
De terugroepactie en het verwijderen van het vlees uit de schappen is een gevolg van een mogelijke salmonellabacterie die aangetroffen is in een slachthuis. Bij het slachthuis nemen diverse binnenlandse en buitenlandse supermarkten hun vleeswaren af. De besmetting is ontstaan door een nieuw slachtproces in het slachthuis. Het vlees van het slachthuis wordt minder verhit dan in het vroegere productieproces. Door het vlees minder te verhitten heeft de salmonellabacterie de kans gehad om te overleven en zich te verspreiden.

Huidige productieproces
Het bedrijf heeft ondertussen het productieproces weer aangepast naar de oude situatie. De aanpassing gebeurde op 24 oktober 2018. Vlees dat tussen 4 juni en 24 oktober is verkocht heeft een verhoogde kans om besmet te zijn met de bacterie.

Soorten producten
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft nog geen duidelijk beeld van alle producten die mogelijk besmet zijn. Ook op welke schaal het mogelijke besmette vlees is afgezet, is onduidelijk. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is druk bezig om de omvang van het probleem vast te stellen. Het kan om diverse soorten producten gaan waar rauw varkensvlees in verwerkt is. Bijvoorbeeld bacon, metworst, rauwe ham etc.

Ontdekking van het virus
Dit najaar zijn er in Nederland relatief meer mensen ziek geworden van de salmonellabesmetting dan normaal. De eerste patiënten kwamen half juni aan het licht, deze patiënten hebben naar alle waarschijnlijkheid besmet varkensvlees gegeten. Aan de hand van een DNA-onderzoek zijn de instanties uitgekomen bij de bron van de besmetting, het slachthuis.

Risico op ziekte
Op dit moment is Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit druk bezig om alle producten in Nederland uit de schappen te krijgen. De supermarktketens in Nederland zijn geen grote afnemers van de slachterij. De kans dat je daardoor ziek zal worden van het eten van een product met rauw varkensvlees is erg klein. Op dit moment zijn er in totaal negentien mensen ziek geworden en geregistreerd.

Herken een salmonellabesmetting
Een salmonellabesmetting is niet altijd direct te herkennen. Dit komt doordat veel symptomen ook op een griep lijken. De meest voorkomende klachten bij een besmetting zijn misselijkheid, braken, buikpijn en diarree.  Een opvallend symptoom is vaak dat er bloed bij de ontlasting aanwezig is. Ook lichte koorts, spierpijn en hoofdpijn kunnen tekenen zijn van een salmonellabesmetting.

De duur van de besmetting
Bij een gezond persoon kan de salmonellabesmetting ongeveer drie tot zeven dagen aanhouden. De eerste symptomen komen vaak al na 24 tot 48 uur. De kans dat mensen elkaar weer besmetten met de bacterie is erg klein. Het is raadzaam om bij klachten die lijken op mogelijke symptomen van salmonellabesmetting je huisarts te raadplegen.

BioLab nieuws

  • 13 aug 2019

    Water in openbare ruimtes niet zonder gezondheidsrisico’s

    dinsdag 13 augustus 2019
    Speelt jouw kind wel eens in water op straat of bedriegertjes? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van dit water niet dezelfde is als van zwemwater. Daarom is het mogelijk dat kinderen ziek worden als zij in dit water spelen. Er zijn slechts eenvoudige maatregelen nodig om dit te voorkomen, zo...
  • 29 jul 2019

    Let op voor Legionella als je terug komt van vakantie

    maandag 29 juli 2019
    Ben je op vakantie geweest voor een of meerdere weken? Dan is het niet verstandig om thuis meteen onder de douche te springen! Techniek Nederland waarschuwt ervoor dat je op die manier mogelijk een Legionella-infectie oploopt. De ondernemersorganisatie van de installatiebranche geeft je tips hoe je ...
  • 22 jul 2019

    De nieuwe CO2-heffing: hoe groot zullen de gevolgen zijn?

    maandag 22 juli 2019
    Vanaf 2021 is het zover: grote bedrijven krijgen een flinke CO2-heffing als ze te veel CO2-uitstoot hebben. Met deze maatregel wil het kabinet bedrijven aanzetten tot verduurzaming. Toch blijven er uitzonderingen mogelijk. Hoe zit het nu precies?RTL Z had hierover een gesprek met Faiza Oulahsen van ...
  • 18 jul 2019

    Wij gaan verhuizen, per 22 juli 2019!

    donderdag 18 juli 2019
    Ons nieuwe adres per 22 juli 2019 is: Rotterdamseweg 56-58, 2921 AP te Krimpen aan den IJssel.Onlangs heeft u van ons een e-mailbericht ontvangen inzake de verhuizing van ons kantoor per 22 juli 2019. Met ingang van deze datum staan wij u vanzelfsprekend graag te woord en bent u van harte welkom om ...
  • 02 jul 2019

    Landbouwgif bedreigt nog altijd drinkwater en biodiversiteit

    dinsdag 2 juli 2019
    In 2013 werden er doelen gesteld om de schadelijke effecten van landbouwgif op de waterkwaliteit en biodiversiteit te beperken. Deze doelstellingen werden niet gehaald: in plaats van de beoogde halvering van de normoverschrijding tussen 2013 en 2018, was er vorig jaar zelfs sprake van een lichte sti...
  • 21 jun 2019

    81 waterinstallaties met verhoogd risico op Legionella: RIVM adviseert maatregelen te nemen

    vrijdag 21 juni 2019
    Bij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties is mogelijk een verhoogd risico op verspreiding van Legionella naar de omgeving. Het RIVM adviseert daarom deze installaties, in afwachting van nader onderzoek, maatregelen te nemen om verspreiding van Legionella te voorkomen. De belangrijkste maatregel is erv...
  • 19 jun 2019

    Papierfabrikant uit Gent bekend verantwoordelijk te zijn voor fatale legionellabesmetting

    woensdag 19 juni 2019
    Karton- en papierfabrikant Stora Enso uit Gent gaf toe wellicht verantwoordelijk te zijn voor de Legionella-uitbraak vorige maand. De koeltoren op het terrein van het bedrijf bleek een besmettingshaard. Bij deze uitbraak kwamen 2 mensen om het leven, in totaal werden er 32 besmet.Eind vorige maand g...
  • 27 mei 2019

    Samen bouwen aan de toekomst

    maandag 27 mei 2019
    Twee weten meer dan éénBioLab is de afgelopen jaren buitengewoon succesvol geweest in het legionella- en binnenklimaat onderzoek. Zo zijn we van een kleine, vernieuwende speler gegroeid naar een organisatie die alom gewaardeerd en erkend wordt. Toch waren we als BioLab van mening dat het nog beter k...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
Rotterdamseweg 56
2921 AP Krimpen aan den Ijssel

Postbus 392
2990 AJ Barendrecht

E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: