Gemeenten gaan het zwaar krijgen met sanering van asbestdaken
De verenging Nederlandse gemeenten waarschuwt om de enorme klus die bijna alle gemeentes nog moet klaren voor 2024. In dat jaar mogen er in Nederland geen daken meer met asbest liggen. Volgens de vereniging moeten gemeentes zich meer bewust worden van de enorme werkzaamheden die deze regelgeving met zich meebrengt, om deze datum te kunnen halen.
Verboden van 2024
Het is nog niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk is het vanaf 2024 verboden om asbest op je dak te hebben liggen. Als deze regelgeving vanaf deze datum doorgang gaat vinden dan zullen de gemeentes hier een grote rol bij krijgen. Op dit moment heeft een gemeente de verantwoordelijkheid voor de inzameling en afvoer van asbest en het geven van sloopvergunningen. Vanaf 2024 zal hier dan ook het toezicht en de handhaving van het verbod bij gaan komen.
Op dit moment zijn de meeste gemeentes nog helemaal niet klaar voor het verbod op asbestdaken. Als de gemeentes in het huidige tempo doorgaan met de voorbereidingen, dan zijn deze pas in 2026 klaar voor de nieuwe regelgeving.
Het verbod is echt nodig
Een verbod op asbestdaken is op dit moment heel hard nodig. Veel daken waar asbest in verwerkt zit zijn ouders dan 30 jaar. Deze daken verweren matig tot ernstig en op deze manier kunnen er steeds meer asbestvezels vrijkomen. De daken kunnen op deze manier een groot risico vormen voor de volksgezondheid en moeten daarom zo snel mogelijk verdwijnen.
Wetsvoorstel
Vorig jaar oktober is er een wetsvoorstel besproken in de Tweede Kamer over het verbod op asbestdaken. In eerste instantie zou het verbod in moeten gaan begin 2024, maar naar alle waarschijnlijkheid zal de ingangsdatum worden verschoven naar eind 2024. In sommige gemeentes zoals de gemeente Friesland is er daarom besloten om een werkgroep op te richten en te gaan kijken naar een haalbare gezamenlijke aanpak.
Doel van verwijderen asbestdaken
Het uiteindelijke doel van de nieuwe regelgeving zal natuurlijk zijn dat er geen gevaar meer is voor de volksgezondheid. Het huidige doel van het vroegtijdig verwijderen van asbestdaken heeft alles te maken met de handhaving van de wetten. Als gemeentes nu stimuleren om asbestdaken te verwijderen dan hoeven ze na 2024 minderen te handhaven.
In de aankomende jaren zullen gemeentes daarom meer moeten doen om mensen vrijwillig hun asbestdaken te laten verwijderen. Dit gaat aan de hand van voorlichting over de aankomende wet en de mogelijke consequenties als het dak er in 2024 nog ligt. De verantwoordelijkheid voor het verwijderen van het dak ligt namelijk bij de eigenaar van het dak.
Andere opties
De verenging Nederlandse gemeenten geeft ook actief aan bij gemeentes dat er meer opties zijn dan dat de meeste gemeentes nu gebruiken. Zo denkt de vereniging bijvoorbeeld aan het aanpakken van gehele wijken door een collectieve wijkaanpak te organiseren. Ook kunnen gemeentes mensen op financiële wijze compenseren voor het verwijderen van het dak.
Bijkomende voordelen van sanering
Gemeentes hebben er veel belang bij dat burgers hun asbestdaken zo snel mogelijk verwijderen. Het is op dit moment veel goedkoper om mensen te stimuleren om hun asbestdaken te verwijderen, dan het handhaven van de nieuwe wet. Voor de eigenaar van de asbestdaken zit er ook een groot voordeel aan om het asbest zo snel mogelijk te verwijderen. Panden die na 2024 nog asbestdaken bevatten gaan waarschijnlijk een hoop van hun vastgoedwaarde inleveren.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter