In Nederland gebruiken wij de hoeveelheid fijnstof in de lucht als belangrijke graadmeter om de luchtkwaliteit te bepalen. Bij deze metingen worden vaak de grotere stofdeeltjes gemeten en niet de allerkleinste stofdeeltjes. Dit terwijl de polycyclische aromatische koolwaterstoffen juist de gevaarlijkste stofdeeltjes zijn.
De dikte van de stofdeeltjes
Om aan te geven hoeveel fijnstof er in de lucht zit gebruiken wij de benaming “particulate matter”. De dichtheid van het fijnstof duiden wij aan met PM-dichtheid, bijvoorbeeld PM10 en PM2,5. Deze cijfers willen zeggen dat de dikte van de stofdeeltjes 10 en 2,5 micrometer dik zijn. Hoe kleiner de dichtheid van het fijnstof is, hoe gevaarlijker deze is.
De grotere delen fijnstof zijn al zo klein, dat we deze niet met het blote oog kunnen zien. Zoals vermeld zijn deze delen 10 micrometer dik, een zandkorrel is 90 micrometer dik.
Nog kleiner
Cardioloog Thomas Bourdrel trekt nu aan de bel, hij maakt zich namelijk ernstig zorgen over de metingen van fijnstof. De kleine delen die het meeste schade aanbrengen en niet worden gemeten zijn PM0,1 dik, deze noemt men nanopartikels. Het fijnstof dringt door naar de bloedbaan en zorgt voor beroertes en hartaanvallen. Deze fijnstof ontstaat uit koolstofverbrandingen, zoals houtkachels of verkeer op wegen. Vooral het wegverkeer heeft een grote bijdrage aan het uitstoten van deze kleine deeltjes. Het grootste probleem met het kleine fijnstof is dat deze zo klein is, dat deze bijna niet te meten is.
Europese unie
Ook de Europese Unie maakt zich zorgen over het kleine fijnstof. Daarom is bepaald dat de stof op een lijst komt van vervuilde stoffen die in de gaten moeten worden gehouden. De auto-industrie doet er alles aan om de kleine deeltjes tegen te houden. De filters die in auto’s en andere voertuigen worden gebouwd zijn steeds beter, maar deze zijn nog in staat om de uitstoot volledig tegen te houden.
Fijnstof in het binnenmilieu
De lucht van buiten komt uiteraard ook naar binnen. Bent u zich bewust van teveel fijnstof in uw bedrijf of gebouw? Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, met een lagere arbeidsproductiviteit als gevolg. De fijnstof meten is dan ook met enige regelmaat verstandig om uit te voeren. Bij overlast of klachten naar aanleiding van fijnstof of vanuit wettelijke richtlijnen komen onze adviseurs graag bij u langs.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter