Een miljoen euro extra voor maatregelen klimaat

Ruim één miljoen euro extra voor maatregelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Extra geld voor het tegenhouden van bodemdaling en het bekijken van ons waterkwaliteit. Dat en nog veel meer andere zaken is vastgelegd in de begroting van De Stichtse Rijnlanden voor 2020. De begroting is op 20 november 2019 vastgelegd in het algemeen bestuur.

Zoals men al eerder wist, verandert het klimaat aanzienlijk. Langdurige periodes van droogte, zoals in de zomer van 2018, worden afgewisseld door kortere periodes met heftige neerslag. Het waterschap dient op deze snel wisselende omstandigheden te anticiperen. Dat kunnen we niet alleen, we doen dit gelukkig met samenwerkingspartners zoals overheidsinstanties, provincies en woningbouwcorporaties. Ook helpen er organisaties die grote terreinen beheren. Volgend jaar is er namelijk nog ruim € 650.000 beschikbaar voor initiatieven van gemeenten die bijdragen aan schoner water of minder wateroverlast in het stedelijk gebied.

Bodemdaling

Het tegen gaan van de bodemdaling draagt ook bij aan een beter klimaat. Een dalende veenbodem zorgt voor een hoge CO2-uitstoot. Het waterschap stimuleert agrarische ondernemers bij initiatieven om de bodemdaling te remmen. Neem als voorbeeld de aanleg van onderwaterdrainage. Er is hiervoor voor komend jaar € 200.000 extra beschikbaar.

Waterkwaliteit

Het waterschap gaat ook € 850.000 extra geld uitgeven aan het monitoren van de waterkwaliteit. Dat geld zal een nieuw monitoringssysteem én het opzetten van een citizen science kunnen betalen. Een samenwerking met inwoners, ondernemers en agrariërs om samen de kwaliteit van het water te meten. Dit als doel om meer inzicht te krijgen in de waterkwaliteit van de sloten en weteringen en mensen meer te betrekken bij de kwaliteit van het water in hun eigen omgevingen. Er is ook € 1.800.000 extra beschikbaar voor het baggeren van sloten en rivieren. Er is overigens extra geld voor de bestrijding van exoten en het onderhouden van natuurvriendelijke oevers. Ook zal er geld beschikbaar zijn voor onderzoek naar meer mogelijkheden om waardevolle grondstoffen terug te winnen uit het afvalwater op de rioolwaterzuiveringen.

Samenwerken

Door een samenwerking aan te gaan met elkaar, denk hierbij aan andere overheden, belangenverenigingen en inwoners, kan het waterschap het waterbeheer nog beter uitvoeren. Denk aan het onderzoek naar haalbaarheid van het benutten van thermische energie uit het afvalwater van de rioolwaterzuiveringen van Driebergen en De Bilt. In samenwerking met gemeenten De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en de plaatselijke woningbouwcorporaties kan dit worden uitgevoerd.

4 procent meer betalen

Uiteraard kost het werk van het waterschap geld. Het streven is de jaarlijkse stijging van de belastingopbrengsten te beperken tot maximaal vier procent. Hoe dit doorwerkt in de tarieven voor 2020 zal worden besproken tijdens de vergadering van het algemeen bestuur op 18 december 2019.

BioLab nieuws

 • 16 jan 2020

  RIVM: Mogelijke verspreiding van legionella via waterzuiveringsinstallaties

  donderdag 16 januari 2020
  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat dinsdag 14 januari op basis van 2 recente onderzoeken weten dat er rond de tachtig waterzuiveringsinstallaties in ons land mogelijk via de lucht het veel gevreesde bacterie Legionella verspreiden. De mensen die in de omgeving wonen en wer...
 • 13 jan 2020

  Belang van een Legionella beheersplan

  maandag 13 januari 2020
  Een legionella beheersplan wordt gemaakt op basis van een risicoanalyse. Een risicoanalyse kan op locatie worden uitgevoerd. In een Legionella beheersplan staan verschillende stappen die ervoor zorgen dat de kans op groei en besmetting van Legionella wordt voorkomen. Het Legionella beheersplan laat ...
 • 06 jan 2020

  Salmonella veroorzaakt een op drie voedselinfecties

  maandag 6 januari 2020
  Ongeveer een op de drie voedselinfecties die zich in 2018 in de Europese Unie hebben voorgedaan, werd veroorzaakt door een salmonellabacterie. Dit is een van de conclusies uit het rapport over trends en bronnen van zoönosen wat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en het Europees centr...
 • 17 dec 2019

  Exxon in 1991: hoge CO2-prijs helpt uitstoot omlaag

  dinsdag 17 december 2019
  De enige manier om CO2 uitstoot tegen te kunnen gaan is een emissieheffing in te voeren van minstens 61 Euro per ton. Dit bleekt uit een berekening van een dochterbedrijf van het wereldberoemde Exxon in 1991. "Een verbazingwekkend reële prijs."Hoge emissieheffingUit een conclusie is gebleken dat gee...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
Rotterdamseweg 56
2921 AP Krimpen aan den Ijssel
E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: