Het grondwater in drinkwaterwingebieden raakt op steeds grotere diepten en met steeds meer stoffen vervuild, blijkt uit onderzoek van KWR. De veroorzakers zijn vooral nitraat, bestrijd middelen en bodemverontreinigingen laat het kennisinstituut van drinkwatersector weten. Industriële stoffen en (dierlijke)geneesmiddelen komen steeds meer voor in drinkwater wat gevaarlijk is. Ruim meer dan de helft van dit soort schadelijke stoffen komt voor in ons drinkwater.
Tegenwoordig loopt ook geothermie of de opslag van warmte en koude, vormen volgens het KWR een risico voor het drinkwater, waar wij als mensen dagelijks gebruik van maken. Het kennisinstituut waarschuwt voor een ‘gestage en waarschijnlijk onomkeerbare verslechtering’ van de grondwaterkwaliteit.
Verzilting
40% van het drinkwater wordt geproduceerd uit het oppervlaktewater. Dit heeft helaas geen positief resultaat. Rivieren raken steeds meer beschadigd door chemische stoffen en medicijnresten. Er is sinds kort ook een nieuwe onbekende stof GenX, die mogelijk voor kankerverwekkende stoffen zorgde in het Chemoursfabriek in Dordrecht. Veel mensen maakte zich hierdoor zorgen. Ook lopen er op dit moment onderzoeker naar de gezondheidsrisico’s van microplastics, nanomaterialen en diergeneesmiddelen (zoals antibiotica) in drinkwater. Tevens veroorzaakt klimaatverandering ook nieuwe bedreigingen, zoals verzilting. Door alle problemen wordt het vinden van nieuwe waterwingebieden ook steeds moeilijker.
De drinkwaterbedrijven zijn door de resultaten erg geschrokken. ,,Deze studie levert een zorgelijk beeld op. Het is twee voor twaalf voor de 221 Nederlandse drinkwaterbronnen. Maatregelen om de kwaliteit te verbeteren zijn absoluut noodzakelijk’’, zegt Peter van der Velden, voorzitter van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), in een interview met deze website. Hij overhandigt het onderzoek vandaag aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen.
Over de kwaliteit van het drinkwater dat uit de kraan komt, hoeft niemand zich zorgen te maken, benadrukt Van der Velden. ,,Die is optimaal. Maar het kost steeds grotere inspanningen om het water gezuiverd te krijgen.’’
Waterkwaliteit
BioLab research & solutions zet zich in voor een buitengewoon goede waterkwaliteit. Bekijk onze dienstenpagina's om meer te weten te komen over onze dienstverlening op het gebied van waterkwaliteit.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter