Adviesbureau DNV GL heeft laten weten dat biomassacentrales meer stikstof, fijnstof en koolstof uitstoten vergeleken met kolencentrales. DNV GL laat weten dat het stoken van hout geldt als groene energieoplossing.
Van elke schadelijke stof is de uitstoot ruim 20% hoger. Dit blijkt uit het onderzoek in opdracht van het ministerie van infrastructuur en waterstaat. Zelfs in vergelijking met een aardgas gestookte centrale is de uitstoot van koolstof en stikstof voor biomassa zelfs twee keer zo hoog. De onderzoekers verklaren dat hout en houten blokjes een inefficiëntie brandstof zijn. Biomassacentrales moeten meer hout verbranden om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Kolencentrales vullen met houtpellets, wat in Nederland steeds meer gebeurt, veroorzaakt tot op heden alsnog 5 procent extra uitstoot.
Wetenschappers laten weten dat ze al langer spreken over de schadelijke effecten van biomassa. Op papier heeft biomassa een neutrale betekenis. De bomen en planten die verbrand worden, kunnen weer terug groeien en koolstof afvangen. Eerder dit jaar liet de Europese koepel van wetenschappers weten dat de bomen honderd jaar nodig hebben voordat ze met hun groei de uitgestoten CO2 kunnen compenseren. Dit is veel trager dan hout wat wordt opgestookt.
Biomassa is de groene motor van het huidige Klimaatakkoord. Nederland heeft als klein land een stuk of veertig biomassacentrales. Het kabinet wilt dat er ruim honderd biomassacentrales komen. De Rijksoverheid heeft 3,5 miljard Euro subsidie gegeven voor de komende acht jaar.
“Biomassa is het ontsnappingsluik van het klimaatplan, een schijnoplossing waar veel subsidie naar toe gaat”, zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie.
Dit zal ongetwijfeld een hot-topic zijn de komende tijd. Houdt ons nieuws goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter