Volgens milieudeskundige stoten twee van de drie biomassacentrales die zich in Ede bevinden ferm meer fijnstof uit dan de wettelijke norm toestaat. Dit is gebleken uit verschillende metingen die plaats vonden in 2017 en in november 2019.
Ede kent 3 w, op dit moment zijn er van twee centrales bekent wat de hoeveelheid uitstoot veroorzaken, de centrale aan de Geerweg heeft een uitstoot van 3 keer zoveel dan is toegestaan. De Biomassacentrale die zich bevindt aan de Dwarsweg overschrijdt wettelijke grens met twee keer zoveel uitstoot dan de wet voorschrijft. Van de derde centrale, die zich bevindt aan de Knuttelweg zijn tot op heden nog geen gegevens van.
In strijd met de wetgeving
Johan Vollenbroek, milieudeskundige en voorzitten van MOB (Mobilisation for the Environment) noemt de centrales met de forse hoeveelheden uitstoot een dreiging voor de volksgezondheid. De hoeveelheden fijnstof die de centrales in Ede uitstoten zijn aanzienlijk in strijd met de wet.
Elke Nederlander ademt dagelijks fijnstofdeeltjes in. Deze deeltjes dringen diep door in de longen. Het kan ontstekingen en ziektes als COPD, bronchitis en astma en COPD veroorzaken. Jaarlijks overlijden er vroegtijdig 12.000 Nederlanders door het overmatig inademen van fijnstof en stikstofdioxide. Aldus de Gezondheidsraad.
Drie jaar niet handhaven
Volgens de eigenaar van de centrales voldoen de centrales aan de strengste eisen. Vollenbroek vindt het onvoorstelbaar dat onder andere de gemeente Ede al drie jaar niet de wet handhaaft en optreed tegen deze zorgelijke situatie. Ook vindt hij het frappant dat de resultaten van de metingen niet eerder zijn vrijgegeven.
Er bovenop zitten
Volgens de Vollenbroek is de wettelijke norm veelvuldig lager dan de resultaten die uit de meting kwamen van de twee biomassacentrales. Ondanks dat de centrales beschikken over een zogenaamd elektrostatisch-filter is dit volgens Vollenbroek niet voldoende. Hij raadt dan ook aan om een doekfilter in te zetten om de forse overbelasting van fijnstof voor het milieu te minimaliseren. Vollenbroek vraagt zich af waarom er niet gebruik wordt gemaakt van een continumeting in de schoorsteen om zo continu de hoeveelheid fijnstof is meten, wat in zijn optiek wel essentieel is om de stofuitstoot goed te monitoren.
Ondanks de verontrustende uitingen van Vollenbroek lijkt het erop dat het de Gemeente Ede en de Omgevingsdienst zich er niet zo druk om maken. Blijkbaar liggen de prioriteiten volgens de gemeente ergens anders.
De woordvoerder van de centrales kan zich niet vinden in de conclusies van onder andere Vollenbroek en verwijst door naar de Omgevingsdienst, de controlerende instantie. De gemeente Ede zegt nader met een reactie te komen.
Fijnstof van buiten komt naar binnen
Bent u zich bewust van teveel fijnstof in uw bedrijf of gebouw?Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, met een lagere arbeidsproductiviteit als gevolg. De fijnstof meten is dan ook met enige regelmaat verstandig om uit te voeren.
Fijnstof meten kan BioLab op verschillende manieren uitvoeren. Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter