Belang van een Legionella beheersplan

Een legionella beheersplan wordt gemaakt op basis van een risicoanalyse. Een risicoanalyse kan op locatie worden uitgevoerd. In een Legionella beheersplan staan verschillende stappen die ervoor zorgen dat de kans op groei en besmetting van Legionella wordt voorkomen. Het Legionella beheersplan laat zien wat voor stappen u als ondernemer moet nemen. Het fijne aan dit is dat u het vaak zelf kunt uitvoeren. U hoeft geen andere bedrijven in te huren. Dit is financieel uiteraard voordelig.

Een drinkwaterinstallatie heeft veel risicovolle onderdelen. Bacteriën smullen van de risicovolle onderdelen, wat kan leiden tot een Legionella bacterie.  De bacteriën houden van warme plekken in waterleidingen en vermenigvuldigen zich erg snel. Door een Legionella beheersplan zal deze vermenigvuldiging worden voorkomen. De Legionellabacterie krijgt nu geen kans om zich verder te nestelen.

Een beheersplan heeft meer activiteiten. Denk aan een keerklep controle, water temperatuurmeting, Legionella monstername en het zorgvuldig spoelen van uw waterleidingen. Door zo'n beheerplan heeft u minder kans op de bovengenoemde complicaties.

BioLab is een gecertificeerd bedrijf en is specialist in het uitvoeren van een Legionella risicoanalyse en het opstellen van het Legionella beheersplan. BioLab haar deskundige werknemers zullen voor u onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om uw waterleiding schoon te houden en een te hoge factor Legionella bacteriën te kunnen voorkomen.  

Als eerst zullen uw waterleidingen uitgebreid moeten worden onderzocht om de problemen te kunnen vinden. Ook zal BioLab kijken welke risico’s er in de waterleiding aanwezig zijn die kunnen leiden tot een grote groei van Legionella bacteriën. Het is erg belangrijk dat dit wordt opgenomen in uw Legionella beheersplan.

Regelmatig worden er bedrijven gecontroleerd door drinkwaterbedrijven en toezichthoudende instanties. Als u in het bezit bent van een goed Legionella beheersplan, kunt u aan de instanties die u controleren laten zien dat er maatregelen zijn genomen, hoe het is opgelost en met welke regelmaat deze werden verricht.

Samen met een Legionella beheersplan is het erg belangrijk om een logboek bij te houden. In uw logboek kunt u zien wat voor maatregelen u heeft getroffen en de data waarop dit is uitgevoerd. Omdat het Legionella beheersplan periodiek moet worden uitgevoerd zal het logboek actuele informatie moeten bevatten. Indien u dit doet, is uw Legionella beheer actueel.

BioLab heeft een BRL-6010-certificering
Hierdoor mogen wij risicoanalyses uitvoeren en op maat een legionella beheersplan opstellen. Onze specialisten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van punten die de groei van legionella in de drink- of proceswater installatie kan stimuleren. Door de onderzoeksresultaten stellen zij op hoe het probleem kan worden opgelost ten bate van legionellapreventie.

Neem contact met onze specialisten op indien u meer informatie wilt of om te weten te komen hoe wij u kunnen helpen. 

BioLab nieuws

 • 16 jan 2020

  RIVM: Mogelijke verspreiding van legionella via waterzuiveringsinstallaties

  donderdag 16 januari 2020
  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat dinsdag 14 januari op basis van 2 recente onderzoeken weten dat er rond de tachtig waterzuiveringsinstallaties in ons land mogelijk via de lucht het veel gevreesde bacterie Legionella verspreiden. De mensen die in de omgeving wonen en wer...
 • 06 jan 2020

  Salmonella veroorzaakt een op drie voedselinfecties

  maandag 6 januari 2020
  Ongeveer een op de drie voedselinfecties die zich in 2018 in de Europese Unie hebben voorgedaan, werd veroorzaakt door een salmonellabacterie. Dit is een van de conclusies uit het rapport over trends en bronnen van zoönosen wat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en het Europees centr...
 • 17 dec 2019

  Exxon in 1991: hoge CO2-prijs helpt uitstoot omlaag

  dinsdag 17 december 2019
  De enige manier om CO2 uitstoot tegen te kunnen gaan is een emissieheffing in te voeren van minstens 61 Euro per ton. Dit bleekt uit een berekening van een dochterbedrijf van het wereldberoemde Exxon in 1991. "Een verbazingwekkend reële prijs."Hoge emissieheffingUit een conclusie is gebleken dat gee...
 • 12 dec 2019

  Een miljoen euro extra voor maatregelen klimaat

  donderdag 12 december 2019
  Ruim één miljoen euro extra voor maatregelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Extra geld voor het tegenhouden van bodemdaling en het bekijken van ons waterkwaliteit. Dat en nog veel meer andere zaken is vastgelegd in de begroting van De Stichtse Rijnlanden voor 2020. De begroting is op 20 ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En volg ons op social media

BioLab Contactgegevens:

NetherlandsBioLab Research & Solutions
Rotterdamseweg 56
2921 AP Krimpen aan den Ijssel
E-mail: info@biolab.nl
Tel. 088 1900 900
Fax. 088 1900 901

DubaiBioLab Research & Solutions
Plot No. 531 – 519 Dubai – UAE
P.O Box 61670

E-mail: info@biolab.nl
Tel. +31 (0)88 1900 900
Fax. +31 (0)88 1900 901

BioLab Research & Solutions B.V. staat bij de KvK te Rotterdam ingeschreven onder het nummer 24463880. Hierbij geldt het BTW nummer NL8209.01.428.B01.
Op al onze diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Stuur ons een mail: