Afgelopen jaren zijn er honderden bedrijven op de vingers getikt omdat zij weinig tot niks doen aan de legionella bacterie. Niet alleen hotels en campings maar in sommige gevallen zelfs ziekenhuizen. Dit alles is gebleken uit een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport, meldde RTL nieuw afgelopen week.
Bij de bedrijven waarbij het risico op besmetting erg groot is, is een controle uitgevoerd. Uit de cijfers van deze controles is gebleken dat vijftien procent van die bedrijven lak heeft aan de regelgeving omtrent legionella. Ruim 480 bedrijven ontvingen boetes tot wel 48.000 euro. Uit de controles is gebleken dat de bedrijven te weinig maatregelen hebben getroffen om het gevaar voor het leidingnet en de consument te voorkomen.
Welke bedrijven kregen boetes?
Helaas blijkt dat zelfs gecontroleerde zorginstellingen zich niet altijd aan de regels houden. Petra Brandsema, epidemioloog van het RIVM stelde: “Daar zijn veel kwetsbare mensen, die een verhoogde vatbaarheid hebben voor legionella en daar wil je gewoon geen legionella in het water”.
Het RIVM onderzocht het aantal besmettingsgevallen in Nederland en kwam tot de conclusie dat deze de laatste jaren toeneemt. In vergelijking met 2016, heeft 2017 nu al een gelijk aantal besmettingsgevallen, met nog 2 maanden te gaan dit jaar. Van alle mensen die besmet raken overleeft 4 tot 10 procent het niet. In 2016 stierven er 20 mensen als gevolg van legionella besmetting. Volgens het RIVM is er wel een verklaring voor de stijging. Dit heeft te maken met de weersverandering , doordat het de afgelopen jaren warmer en natter is. De legionellabacterie gedijt namelijk goed in deze omstandigheden.
Om slachtoffers te voorkomen moeten de wettelijke eisen en regels nageleefd worden door bedrijven. Dit vindt ook de Stichting Veteranenziekte, waar lotgenoten van de ziekte samenkomen. Bedrijven moeten zich bewuster worden van de gevaren van de besmetting en hun verantwoordelijkheid nemen om slachtoffers te voorkomen. “Met preventie kun je een heleboel ellende voorkomen. Voorkomen dat mensen ziek worden, of zelfs er aan dood gaan”, aldus inspecteur Marijke Driessen.
Legionella uitbraak
In stilstaand warm water dat tussen de 25 en 45 graden warm is, groeit de Legionella bacterie. In bijvoorbeeld een sauna of een douche wordt het besmette water verneveld. Mensen kunnen ziek worden als ze de bacterie vervolgens inademen, het kan leiden tot een ernstige longontsteking.
In 1999, tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel, was de meest beruchte uitbraak van Legionella in Nederland. De bacterie had zich toen in een brandslang genesteld. Vervolgens zijn er met de brandslang bubbelbaden gevuld voor de bloemententoonstelling. Veel bezoekers van de bloemententoonstelling ademden hierdoor een besmette damp in. Ruim 200 mensen werden ernstig ziek. Hiervan zijn als gevolg 32 mensen overleden.
Bron: RTL Nieuws. 07 oktober 2017 18:00, https://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/gezondheid/honderden-bedrijven-hebben-lak-aan-legionellaregels
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter