Uit Brits onderzoek is gebleken dat rubberen autobanden en remmen een grote bron zijn van het veroorzaken van fijnstof, groter dan een benzine- of een dieselmotor. Het onderzoek wijst uit dat de slijtage van de band tijdens het remmen veel groter is dan gedacht werd.
De nieuwere benzine- en dieselmotoren zijn een stuk schoner dan hun voorgangers, dit is voornamelijk omdat de huidige motoren voorzien zijn van een zogenaamd “fijnstof-filter”. Dit filter zorgt ervoor dat de meeste deeltjes worden afgevangen. Dit maakt niet dat het grote uitstoot probleem is opgelost. Integendeel, uit recent onderzoek is gebleken dat er meer bronnen zijn die bijdragen aan het probleem van overmatig wegverkeer, aldus Emission Analytics
Om een goed beeld te krijgen van de slijtage van een autoband is Emission Analytics met een maximaal vol geladen 2011 VW Golf uitgerust met de goedkoopste banden op de markt de weg opgegaan. De test bestond uit een 320 kilometer lange en bochtige route met een gemiddelde asfaltkwaliteit. Dit resulteerde in een totaal verlies van 1844 gram verdeeld over 4 banden. Dit staat gelijk aan 5,8 gram per kilometer. Dit ter vergelijking met de huidige uitlaatgaslimiet voor fijnstof die op dit moment op 4,5 milligram staat per kilometer. Dit betekent dat er gemiddeld 1000 keer meer rubber loskomt van de banden dan dat er via de uitlaat de lucht ingeblazen worden.
17 miljoen kilo
De deeltjes die loslaten/ontstaan bij bandenslijtage hebben meestal een diameter van ongeveer 10 micrometer (PM10). Fijnstof uit de uitlaat - met name van benzinemotoren - is daarentegen vaak kleiner en daarmee ook schadelijker voor de gezondheid. Volgens Emission Analytics stoten autobanden echter ook microdeeltjes uit, dit komt vaak door de hitte in de banden. Hoeveel en op welke schaal wordt niet genoemd in het onderzoek.
Het is al een langere tijd bekend dat er elk jaar in Nederland 17 miljoen kilogram sluitstof in het milieu terechtkomen. Daarvan beland een miljoen kilogram in het water, dit is ongeveer net zo veel als dat er fijnstof in de lucht komt. Onderzoekers laten weten dat het waarschijnlijk de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Dit heeft volgens hun vooral te maken met de opkomst van SUV’s en elektrische auto’s omdat deze zwaarder zijn ontstaat er meer slijtage.
Wil je meer weten over de dienstverlening van BioLab? Neem contact met ons op. Onze experts staan voor u klaar.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter