Een voedselvergiftiging komt in Nederland steeds vaker voor. Het RIVM maakt in een rapport melding van het stijgend aantal voedselvergiftigingen in 2017. Niet alleen over 2017 is een stijging te zien, het aantal gevallen loopt al een aantal jaar op.
De cijfers van 2017
Over heel 2016 zijn er 2731 zieken gemeld, in 2017 steeg dit aantal naar 2995 zieken. In 2017 waren er 666 uitbraken van een voedselinfectie, in 2016 waren dit nog 594 uitbraken. Dit is een stijging van 12 procent. Voor 2014 waren er ongeveer 200 tot 300 meldingen per jaar. Het RVIM kan niet daadwerkelijk vaststellen of het aantal voedselinfecties daadwerkelijk stijgt. De toename in de cijfers kan ook komen doordat er meer meldingen gemaakt worden.
Ziekteverwekkers
Er zijn veel verschillende soorten voedselinfecties en vergiftigingen. De meest geregistreerde ziekteverwekkers in 2017 zijn:
- Norovirus met 18 uitbraken
- Salmonella met 15 uitbraken
- Campylobacter met 5 uitbraken
Bij GGD Haaglanden is vorig jaar melding gemaakt van de grootste uitbrak. Het ging hier om 162 studenten, die gegeten hadden in het restaurant van de studentenvereniging.
Verplichting voor artsen
In Nederland kan iedereen melding maken bij het NVWA van een voedselinfectie. Het NVWA onderzoekt of er een reden is om actie te ondernemen. GGD-instanties en artsen zijn verplicht melding te maken van een voedselinfectie.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
En volg ons op social media
LinkedIn
BioLab Research & Solutions
SpecialtiesLuchtonderzoek, Wateronderzoek, Facilitair beheer, Legionellapreventie, Asbest
HeadquartersRotterdamseweg 56, 2921 AP Krimpen aan den Ijssel Netherlands
IndustryFacilities Services
Facebook
Twitter